Premijer Kosova

Govoreći o prijedlogu Nacrta statuta ZSO koji je Edi Rama poslao francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu, premijer Albin Kurti rekao je da bi albanski premijer predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću trebalo da predloži tako nešto za Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, prenosi Reporteri.

Kurti je na konferenciji za novinare predložio da albanski premijer takav prijedlog predstavi Vučiću na sljedećem sastanku "Otvorenog Balkana".

"Ne sumnjam da albanski premijer Edi Rama smatra da je njegov predlog Nacrta statuta dobar i, pošto je tako, ja predlažem da ovaj nacrt statuta za nacionalne manjine predstavi predsjedniku Srbije, Aleksandra Vučića, na narednom skupu 'Otvorenog Balkana' za Albance u dolini", rekao je Kurti.

Dodao je da još nije video Nacrt statuta ZSO koji je Rama podneo evropskim liderima i da vjeruje da je taj model dobar, ali da adresa treba da bude Beograd, a da se odnosi na Albance u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Kurti je rekao i da smatra da bi sastanak u okviru dijaloga Kosova i Srbije na visokom nivou u Briselu trebalo da bude održan u toku ove nedjelje i da je zatražio da takav bude hitno održan.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri