Zamjenik

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi poručio je da Kosovo "ne žrtvuje suverenitet zarad međunarodnih interesa", kao i da vlada ima kontrolu nad situacijom na sjeveru.

Bislimi je u intervjuu za Nacionale govorio o situaciji na severu Kosova, sankcijama saveznika i "proširenju suvereniteta", ali kako piše taj portal, "svi njegovi odgovori ostali su u sjenci interakcije sa novinarom", jer ga je "prekidao, upadao mu u riječ i nervozno odgovarao".

Tako je na pitanje da li kosovski zakoni važe na sjeveru i da li vlada ima kontrolu na tom dijelu Kosova, odgovorio da veće prisustvo vojnika Kfora na sjeveru upravo znači i veću kontrolu.

"Kada je više prisustva, veća je kontrola. Mi se ne ubrajamo u vojnike, razumete, ubrajamo se..." rekao je Bislimi optužujući novinara da daje lično mišljenje o situaciji.

Bislimi je reagovao i na konstataciju da, prema anketi, Srpska lista ima veliku podršku na sjeveru, tvrdeći da to nije istina i da je podrška Srpskoj listi opala.

Govoreći o kaznenim mjerama SAD, Bislimi je zamolio novinara "da ga ne stavlja u te vode".

"Onda ćemo se prilagoditi tim mjerama, ali ne gubite mnogo vremena na spekulacije, razumete. Ne uvlačite me u te vode", rekao je Bislimi.

Prema njegovim riječima, Kosovo je učestvovalo u vježbi "Defender 2023".

"Vježbe su završene, Kosovo je učestvovalo u završnoj ceremoniji", rekao je Bislimi.

Osvrnuo se i na to što je Kosovo prihvatilo 2.000 avganistanskih izbjeglica, ističući da je to vlada uradila isključivo uradila u dogovoru sa SAD, a ne sa Srbijom.

"Nije Srbija tražila to od nas, nego Amerika. Nemojte postati tuđi advokat, jer želite da oslabite argumente", izjavio je Bislimi.

Izvor: Kosovo online/ Nacionale