Smirivanje tenzija

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar i izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak održaće 5. i 6. juna sastanke sa šefovima država u Prištini i Beogradu.

U opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova već drugu nedelju traju protesti zbog ulaska novoizabranih gradonačelnika albanske nacionalnosti u zgrade opština.

Protest je 29. maja eskalirao u nasilje između pripadnika misije NATO-a na Kosovu, KFOR-a i demonstranata, a povređeno je nekoliko desetina vojnika i civila.

Escobar je dan ranije za BBC rekao da su tenzije mogle biti izbegnute na severu Kosova i pozvao Vladu Kosova da preduzme korake ka smirivanju situacije.

Među zahtevima SAD i EU koji se pominju za Vladu Kosova je i da novi gradonačelnici iz albanske zajednice ne idu u zgrade opština i da se iz tih zgrada povuku snage kosovske policije.

Od Srbije se traži smanjenje borbene gotovosti vojske, koja je tokom nemira na severu kosova podignuta na najviši nivo.

Neuspeh u smirivanju situacije na severu Kosova će imati negativne posledice i Evropska unija je spremna da tim povodom sprovede odlučne mere, navedeno je u saopštenju 27 zemalja članica EU, objavljenom 3. juna 2023. godine.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenije rekao je 30. maja da je zbog nekoordinacije Vlade Kosova sa SAD, u vezi sa akcijama na severu, Priština isključena iz najvećih vojnih vežbi NATO saveznika u regionu Balkana, Defender Europe 2023.

Politički predstavnici srpske zajednice na Kosovu bojkotovali su vanredne lokalne izbore 23. aprila, na kojima su posledično u četiri opštine na severu Kosova izabrani gradonačelnici iz redova albanske zajednice.

Novoizabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti u tri opštine na severu položili su zakletve u alternativnim prostorijama.

Samo je novi gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić položio zakletvu u zgradi Opštine.

Nasilje 29. maja je navelo NATO da pošalje dodatnih 700 vojnika na Kosovo, pored 4.000 vojnika koji su već u zemlji.

Od početka tenzija, međunarodna zajednica neprestano poziva na preduzimanje koraka ka smirivanju situacije.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Kosova Aljbin Kurti dali su naznake da bi se mogli raspisati novi izbori za četiri opštine na severu.