Bivši premijer Kosova

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da šef diplomatije EU Joseph Borell treba da poštuje posvećenost i pismo koje je, kako tvrdi, dobio od njegove prethodnice Federice Mogherini, a tiče se Zajednice opština sa srpskom većinom.

Mustafa kaže da je prije osam godina dobio pismo od šefice diplomatije EU Federice Mogherini kao garanciju da Zajednica opština sa srpskom većinom neće imati izvršna ovlašćenja.

Kako je istakao na Javnom servisu, Srbiji nije poznato pismo koje je primio od Mogherini dan prije potpisivanja sporazuma, dodajući da će to pismo bez ikakve sumnje imati uticaj na današnje okolnosti.

Dan kasnije, Mustafa i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić su potpisali Sporazum o glavnim elementima ZSO, koji je, između ostalih, uključivao i tačke 2. i 22, koje preciziraju da statut ZSO, prije nego što se utvrdi, mora dobiti zeleno svijetlo Ustavnog suda.

Mustafa kaže da je to bilo na njegovo insistiranje, ali je formulaciju napravila Mogerinijeva.

"Moja preokupacija je bila da Udruženje ne izlazi van ustavnih okvira i da ne preuzima odgovornosti centralne vlasti, ministarstava i opština, jer oni po Ustavu pripadaju samo državi, a ovo je samo oblik koordinacije između njih, kao što je Ustavom to predviđeno za udruženja inače , to je bilo naše insistiranje", kaže on.
 
Dodaje da je Mogherini sama napisala pismo, da ga on nije formulisao, ali da jeste insistirao na njemu.

Bivši premijer je kazao i da to pismo treba da ima uticaja i na sadašnjost, pošto je Mogherinijeva bila visoka funkcionerka EU.

"Mora da ima uticaja, jer je Mogherini bila visoki zvaničnik EU, kao što je Borell danas, i ako se on danas obaveže, sadašnjoj Vladi, ili  Kurtiju, uz dogovor za nešto u ime EU mi, onda ne treba da sumnjamo, da će osoba koja dođe poslije Borella da odbaci ono što je uradio prethodni zvaničnik", rekao je Mustafa.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri