Sjednica SB UN

Donika Gërvalla-Schwarz, ministarska spoljnih poslova Kosova, napomenula je da je iako je Dačić govorio na svom maternjem jeziku, ona će ovoga puta govoriti na engleskom, umjesto na albanskom, jer joj to predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja to ne dozvoljava, što je on u kasnijem izlaganju porekao.

Navela je da Dačić, (Aleksandar) Vučić, (Aleksandar) Vulin žive u opasnom i patološkom svijetu srpske nadmoćnosti, da blokraju evrointegraciju Kosova, i da su ruski proksi na Balkanu koji je doveo privatnu vojnu militarnu grupu Vagner na granice Kosova.

Kosovo je naučilo istorijsku grešku i neće je ponovo ponoviti, neće biti bespomoćna žrtva genocida i razaranja, i predmet genocida od strane Srbije, niti će biti ostavljeno od strane saveznika da bude bespomoćno, navela je Donika Gërvalla-Schwarz.

Istakla je da je Kosovo više nego ikad riješeno da se obračuna sa korupcijom i kriminalom, da uvede vladavinu prava, i da na provokacije Beograda reaguje tako što bira evropsku budućnost.

Kosovo je prema svim merilima, najprogresivnija i demokratska država na Balkanu, tvrdi Donika Gërvalla-Schwarz, dok se Srbija uopšte ne prepoznaje kao demokratska država.

Napomenula je da je Kosovo država Zapada za razliku od Srbije, a da Srbija Vučića i Dačića to nije, da oni lažu i varaju Zapad, da krše sve što je postignuto u dijalogu o normalizaciji.

Srbija ne želi da se pridruži Evropskoj uniji, niti vrednostima poput vladavine prava i slobode medija. Oni su za Moskvu, poručila je Gërvalla-Schwarz i zaključila da Srbija ne želi da nauči na svojim istorijskim greškama.

Vučić je bio Miloševićev ministar popagande, ukazala je ministarka spoljnih poslova Kosova, i naglasila da je on i dalje ministar propagande Srbije koja slavi masovna ubistva.

Dodala je na albanskom i na srpskom da je Ivica Dačić odgovoran za masovna ubistva, silovanja kao oružje rata i masovne zločine i treba da bude doven pred sud za ratne zločine.

On je kao i Vučić odgovoran za masovne zločine, ali ćemo pregovarati sa njim i Vučićem, jer je to posljednji način da se izbjegne konflikt, mi koji smo žrtve genocida, mi narod Kosova, poručila je Donika Gërvalla-Schwarz.

Ona je dodala da Kosovo želi da Srbija prestane da bude pretnja svojim susjedima.

Savjet bezbjednosti UN razmatra redovni šestomjesečni izvještaj Misije UN Unmik na Kosovu.