Znaci nisu dobri

Premijer Albin Kurti izjavio je da evropski posrednici u dijalogu Kosova i Srbije treba da izvrše pritisak na Srbiju, jer, kako kaže, srpska strana ne pokazuje dovoljno konstruktivnosti, prenosi Reporteri.

Kurti je naveo da na sastanku 2. maja u Briselu očekuje hitno rješavanje pitanja nestalih lica, kao što je obećano u Ohridu 18. marta.

On je dodao da je ministar Elbert Krasniqi pozvao upravljački tim na sastanak u vezi sa Nacrtom statuta ZSO, ali oni nisu odgovorili.

Podvukao je da znaci sa srpske strane nisu dobri, ali i dodao da time treba da se "pozabavi Evropska unija".

"Tražim da se već dogovoreni tekst pretoči u sporazum, što se Kosova tiče sve je jasno i zagarantovano, ali bi evropski posrednici morali da izvrše pritisak na drugu stranu. Znakovi nisu dobri za konstruktivnost kada znamo da se upravo u Batajnici, na masovnom groblju gdje nema ploče, nema napomene da je nekada bilo masovno groblje, organizuje vojna parada na kojoj su srpski zločinci sa sjevera Kosova, kao i separatistički vođa i destruktor bosanskih Srba Dodik. Ovi znaci nisu dobri, ali nećemo moći da se nosimo sa drugom stranom jer nemamo nadležnost nad Beogradom, to bi trebalo da uradi Evropska unija", rekao je Kurti.

Ministar administracije i lokalne samouprave Elbert Krasniqi objavio je tokom današnjeg dana tri odluke prošlih vlada za "Upravljački tim za izradu Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom".

Izvor: Kosovo Online/Reporteri