Ne donosi nikakvu korist

Razočaravajuće je to što su srpske vlasti uticale na kosovske Srbe da bojkotuju lokalne izbore na sjeveru Kosova, ocjenio je za Glas Amerike bivši američki ambasador na Kosovu Greg Delawie.

Delawie je naveo da je najbolji način da zajednica kosovskih Srba poboljša svoj položaj jeste da izabere svoje predstavnike – koji su istinski predstavnici birača.

"I da njihovi izabrani predstavnici rade sa drugim poslanicima na projektima unapređenja svojih zajednica i zemlje u cjelini”, ukazao je Delawie.

Delawie se osvrnuo i na nedavne izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o izborima na sjeveru, upozorivši da takva retorika predsjednika Srbije može da osnaži tenzije na Kosovu i u Srbiji.

“To ne donosi nikakvu korist građanima tih zemalja. Tokom posljednjih pet godina Srbija je doživela znatno nazadovanje u pogledu demokratskog poretka prema kriterijumima organizacije Freedom House, kao i u sferi korupcije – prema izvještajima Transperency internationala. Umjesto da pravi probleme sa Kosovom, Vučić bi trebalo da se koncentriše na unapređenje demokratije i vladavine prava u svojoj zemlji kako bi ispunio želju svojih građana da se više integrišu sa ostatkom Evrope”, navodi ambasador Delawie.

O tome kako će održani izbori na sjeveru uticati na narednu rundu dijaloga, američki diplomata navodi da se nada da će svi u srpskoj i kosovskoj vladi udahnuti duboko i svojim radom se posvetiti miru, demokratiji i vladavini prava na Balkanu – jer je to ono što njihovi građani zaista žele.

Izvor: Kosovo onlajn/Glas Amerike