Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz poručila je da su građani Kosova neopravdano dugo čekali na liberalizaciju viza, navodeći da bi odluka o tome bila nemoguća da prije dvije godine građani na izborima nisu odlučili da nastave sa reformama, preneo je Reporteri.

"Bez odluke građana Kosova prije dvije godine da bez kompromisa idu putem vladavine prava i demokratije i reformi, odluka poput ove bila bi nemoguća“, rekla je Gërvalla-Schwarz u video obraćanju, objavljenom na Facebooku ministarstva spoljnih poslova Kosova.

Juče je u Strazburu zvanično potpisan akt o viznoj liberalizaciji za Kosovo, a Gërvalla-Schwarz je istakla da je ovo dobar dan za građane koji su, kako je navela, nepravedno, predugo čekali na to.

"Ali smo iskoristili vrijeme da intenzivno radimo kako bismo uklonili poslednje barijere i ubedili posljednje skeptike, tako da građani Kosova mogu slobodno da se kreću unutar šengenskog prostora“, rekla je Gërvalla-Schwarz.

To, dodala je, znači da svi koji žele da posjete svoje porodice, studenti i naučnici, mogu slobodno da putuju.

"To znači da će sve porodice koje imaju rođake u inostranstvu moći da putuju bez viza, da studenti, poslovni ljudi, naučnici i svi ostali mogu slobodno da idu na mjesta koja izaberu“, rekla je Gërvalla-Schwarz i zahvalila svima koji su doprineli ovoj odluci, partnerima, kao i institucijama na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri