Sa priznanjem

Predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović istakao je da je realno da dođe do konačnog sporazuma sa priznanjem između Kosova i Srbije, prenosi Klan Kosova.

“Realnost je konačni dogovor sa priznanjem, ali je upitno kako će se to postići i koliko će vremena proći do postizanja dogovora. Što manje vremena, to bolje. Vidimo u medijima i iz kontakata sa međunarodnim ljudima, normalno i sa predstavnicima obe strane, šta je na stolu. Sastao sam se i sa premijerom Kosova u Skoplju, sreo sam se i sa predsjednikom Srbije i više sam nego siguran da ova forma može biti veliki korak napred ka međunarodnom sporazumu", rekao je Abazović.

Kako je dodao, Kosovu je potrebno međunarodno priznanje i integracija u međunarodne organizacije.

"I relaksirati pitanje sa Srbijom. S druge strane, normalno bi trebalo dati neka viša prava srpskoj zajednici na Kosovu. Ja to ne vidim kao problem, to nije nešto što ne postoji u drugim zemljama, ali mislim da treba napraviti minimalan kompromis i ići ka zaključku za koji vjerujem da bi bio uspješan“, kazao je Abazović.

Abazović koji boravi u posjeti Kosovu sastaće se danas u sa premijerom Albinom Kurtijem sa kojim će, kako je najavljeno, potpisati sporazum o vazdušnom saobraćaju.

Nakon sastanka najavljena je konferencija za novinare.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova