Sporazum

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da se Priština ne protivi sprovođenju obaveza koje proizilaze iz sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ali zahtjeva da on bude obavezujući za obje strane, prenosi Glas Amerike. Takođe je naglasila i da postoje crvene linije u sprovođenju ZSO.

"Taj sporazum nema samo Statut, između ostalog traže od Srbije da prizna suverenitet, teritorijalni integritet Kosova, da ne koristi nasilje kao oruđe međudržavnih odnosa, a traži u članu 4 da ne stvara prepreke i da se ne protivi članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Dakle, jedino što Kosovo traži jeste da se sporazum implementira u cjelini, a ne samo da jedna strana zahtjeva punu primjenu, dok se od druge strane ne zahtjeva primjena nijedne odredbe“, rekla je Osmani u intervjuu za Glas Amerike nakon sastanka Vijeca sigurnosti Ujedinjenih naroda za Kosovo u Njujorku.

Osmani je dodala da je sporazum međunarodna obaveza.

"Očigledno znamo da je to međunarodna obaveza Kosova, ali postoje neki principi o kojima vodimo računa i koje imamo kao crvene linije u sprovođenju Asocijacije, među njima je odluka Ustavnog suda iz 2015. godine, činjenica da ona ne može imati izvršna ovlašćenja kako je napisano u Mogherininom pismu i takođe da mora biti u skladu sa američkim stavom objavljenim u op-ed, pismu uredništvu koje su potpisali Chollet i Escobar", rekla je ona.