Dijalog

Predsjednica Vjosa Osmani kazala je da bi u procesu dijaloga trebalo da postoji neki red i optužujući Srbiju da je kampanjom protiv članstva Kosova u Vijeću Evrope prekršila član 4 Osnovnog sporazuma dodaje da kada postoje dvije strane, obje moraju da ispunjavaju svoje obaveze, a ne samo jedna.

Osmani kaže da Srbija kampanjom protiv članstva Kosova u Vijeću Evrope i pritvaranjem građana Kosova na svojoj teritoriji krši član četiri sporazuma i njegovu preambulu.

Smatra da je Srbija prekršila i princip poštovanja "teritorijalnog integriteta Kosova".

"Srbija je juče dokazala da krši član 4. sporazuma, hapšenjem i mučenjem naših građana, krši i druge njegove dijelove, preambulu, član 1, 2 i 3 Briselskog sporazuma. Napadom na Kosovo, aktom agresije prošle godine prekršen je princip poštovanja teritorijalnog integriteta Kosova. Moramo ujediniti sve snage da pritisak ide na Srbiju. Kosovo je uvijek dokazivalo da nije samo konstruktivno, već i da drži riječ za ono što potpisuje. Međutim, postoji neki red u procesu dijaloga, kada postoje dvije strane, obje moraju da ispune svoje obaveze, a ne samo jedna", rekla je Osmani.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova pozvali su juče građane da ne putuju kroz Srbiju nakon, kako su naveli, nastale situacije na graničnim prijelazima sa Srbijom i samovoljnog zaustavljanja građana Kosova na njima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije odbacio je navode kosovskih zvaničnika i institucija o zadržavanju autobusa sa registracionim oznakama Kosova na granici između Srbije i Hrvatske ističući da policija nikoga od građana nije zadržavala, niti spriječavala ulazak i prolazak.