Znaju se vođe

"Srpski narod na severu Kosova je zaista u nefleksibilnoj poziciji i najveći problem je predsednik Vučić i uopšte ne mogu da razumem odlazak Vučićevih Srba da po savet, kada u stvari, njegovi saveti ne daju rezultate u kontekstu normalizacije života Srba na teritoriji Kosova“, kazala je za RTK predsednice Evropskog pokreta kosovskih Srba, ujedno i savetnica srpskog ministra u Vladi Kosova Nenada Rašića, Rada Trajković.

Povodom situacije na severu, prilikom ulaska Srpske liste u Skupštinu, navela je da su bili na sednici da ne bi izgubili mandate, za šta je, prema njenim rečima, Vučić poslao jasnu poruku da je važno da centralne institucije važno drže u svojim rukama.

"To pokazuje da on nema nikakvu odgovornost za Srbe koji žive na severu i koji treba da budu deo izbornog procesa, jer oni biraju svoje lokalne probleme“, rekla je dalje Trajkovićeva za RTK.

Govoreći o Vučićevim platformama, Trajkovićeva je dodala da su sve to priče koje su dovele Srbe u poziciju gde su sada i ne znaju šta će im doneti sutra, pa su više u svrhu propagande nego rešavanja problema.

"Ono što Vučić može da uradi, pogotovo posle Ohridskog i Briselskog sporazuma, možda neki finansijski dodatak, inače, u suštini, ne može ništa, jer je prihvatio nezavisnost Kosova u kontekstu da institucije Prištine imaju obavezu kroz AKS za koji su se dogovorili da poprave stvari: status i nivo upravljanja Srba na teritoriji Kosova, jer Srbi već imaju decentralizaciju kroz Ahtisarijev paket, a sada se samo radi na nivou koji je dogovoren u kontekstu pružanja nekih dodatnih odgovornosti na teritoriji Kosova“, dodala je Trajković.

Ona je kao važnu vest navela postizanje dogovora za nestala lica, dok je govoreći o izborima na severu, kazala da će morati da se obezbedi neka vrsta elektronskog glasanja da bi se omogućilo glasanje za one koji mogu biti ugroženi, jer je pritisak na Srbe izuzetan.

"Mafija kontroliše Srbe na Kosovu 10 godina i napravila je veoma jaku mrežu i nije je lako uništiti", navela je Trajkovićeva i dodao da se zna ko su glavni nosioci ovih aktivnosti.