Druga dimenzija

Sumnje o namještanju u kosovskom fudbalu dobile su "drugu dimenziju“ i našli su se u izvještaju Interpola, piše američki sajt posvećen sportu Boxscore News, a prenosi Koha.

"Skandal sa namještanjem utakmica potresao je fudbalski šampionat Kosova. Kladioničari su se nalazili na Kosovu i u Francuskoj, a njihova organizovana kriminalna aktivnost je pod istragom skoro godinu dana", piše u dvonedjeljnom izvještaju “Integritet u sportu“, međunarodne policijske organizacije.

U objavljenom izvještaju Interpola nalaze se podaci o istragama u različitim zemljama.

Prije nekoliko dana francuski mediji izvjestili o velikim sumnjama u namještanje utakmica u kosovskom fudbalu, a riječ je o četiri meča za koje se sumnja da su namještena.

Pozivajući se na saopštenje Međuregionalnog specijalnog suda u Nansiju, koji se bavi borbom protiv organizovanog kriminala i finansijskog kriminala, list Figaro je objavio da su najmanje četiri utakmice kosovskog prvoligaškog fudbalskog prvenstva namještene radi sticanja profita u Francuskoj i na Kosovu.

Ime kluba nije saopšteno, ali je "analiza koeficijenata i video snimaka nekih utakmica omogućila da se potvrdi namještanje rezultata nekih od njih", navedeno je u saopštenju suda

Sud u Nansiju je otkrio da je na četiri utkamice zarađeno više od 360.000 eura i da je zbog toga devet osoba uhapšeno.

Četvorica od njih, u starosti od 24 do 50 godina, iz Mulhousea i Dijona, optuženi su za organizovanu prevaru i kriminalne veze.