Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti, koji do trenutka objavljivanja ovog teksta još nije čestitao Dan učitelja (7. mart), oštro je kritikovao obrazovni sistem, rekavši da razmišljaju samo o platama.

Kurti je rekao da iz obrazovnog sistema na Kosovu izlaze "funkcionalno nepismeni", koji završavaju u socijalnim šemama na Kosovu, piše Demokracia.com.

„Stvaranje dana bez rada za nastavnike i dana bez učenja za djecu je ogromna odgovornost. To nije samo političko i društveno, već je istorijsko, jer upravo proizvodeći funkcionalno nepismene i razmišljajući samo o platama, ljudi završavaju samo na socijalnoj pomoći“, saopšteno je prvi čovjek Vlade Kosova prošle godine.

Ove izjave dao je on na proširenoj konferenciji koju je on pozvao nakon štrajka nastavnika za povećanje plata za 100 eura više.

“To se automatski odražava na ekonomski razvoj odatle. Kada ne proizvodite dobar obrazovni kadar, onda proizvodite ili ljude za pomoć ili fizičke radnike u Njemačkoj. Moramo popraviti obrazovni sistem”, izjavio je dalje.

„Na Kosovu gdje PISA testovi pokazuju da je 3/4 djece funkcionalno nepismeno, ucjenjivanje, prijetnja vlasti, uništenje države jer je škola država, apsolutna je neodgovornost. Mi se ne možemo ucjenjivati”, nastavio je Kurti.

Kurti je čak ismijao glavnog sindikalistu obrazovanja, Rrahmana Jasharaja, zloupotrijebivši njegov zahtjev za 100 eura pred medijima.

„Takav konkretan zahtjev se ne može ni prikriti ni otkriti izrazima 'brate'. Pomozi brate, pomozi nam da izađemo iz krize kao brat, daj nam 100 eura”, našalio se Kurti.

Glavni sindikalac Jasharaj je na Dan učitelja za Radio Kosova izjavio da nijedan prosvetni radnik nije zadovoljan platnim koeficijentom.

“Nezadovoljstvo postoji, nismo zadovoljni vrijednošću koeficijenta, donekle smo zadovoljni koeficijentima kao takvima, jer su obrazovanje doveli u bolji položaj. Procijenili smo da je bolje imati zakon koji za sada donosi skromno povećanje, nego da se desi kao nekada da se zakon vrati na nultu tačku i onda imamo obaveze i sukobe da imamo novi zakon”, izjavio je Jasharaj.

/Demokracia.com/