Degradacija zemlje

Član predsjedništva Socijaldemokratske partije Frasher Krasniqi izjavio je da je dogovor o evropskom planu od 27. februara u Briselu velika degradacija za Kosovo, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema Krasniqijeviim riječima, ovaj sporazum će sprečiti normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, i ostaviti proces pregovora nezavršenim.

„Takav sporazum predstavlja prilično veliku degradaciju za Republiku Kosovo zbog najmanje dva elementa. Prvi je nedostatak priznanja, a drugi ima veze sa njegovim sadržajem, u kojem se govori o davanju veće autonomije srpskoj zajednici koja živi na Kosovu. Ovaj sporazum stvara osnovu za kontinuirani sukob, za dalji porast nacionalizma i za nezatvaranje problema između Kosova i Srbije. Imaćemo nedovršen pregovarački proces“, izjavio je Krasniqi.

Ocjenio je da bi Kosovo i Srbija morali da pronađu konačno rješenje kako bi imali dobrosusjedske odnose i napredovali u ekonomskom i socijalnom smislu.

„Srbija još nije priznala Kosovo i nastavlja da neguje snove među Srbima da će jednog dana vratiti Kosovo“, naglasio je Krasniqi.

On smatra da je premijer Kosova Albin Kurti za protekle dvije godine na vlasti radio samo ono što je služilo njegovom imidžu.

„Kurti je za ove dvije godine vlasti pravio samo avanture i filmove koji su služili njegovom imidžu. Dakle, onaj ko se dvije godine brine samo za svoj imidž, uopšte nije razmišljao o tome gdje vodi Kosovo“, dodao je Krasniqi i naglasio kako je Kurti inscenirao sukobe sa Srbima, samo da bi prikrio unutrašnje probleme i svoj nerad u oblasti privrede.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online