Istraživač spoljne politike

Adelina Hasani, istraživač spoljne politike, kaže da je dogovor o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji je postignut u Briselu pozitivan korak ka konačnom sporazumu i da bi priznanje od Srbije donelo i prizanje pet zemalja EU, ali i da je član 7 problematičan po Kosovo i ukoliko ne dođe do dogovora oko ZSO uslediće sankcije od strane Brisela, prenosi Koha.

„Ako govorimo o sporazumu koji obuhvata formalno priznanje Kosova, na Vučiću je da pripremi društvo za konačno priznanje Kosova. Predsjednik Srbije nije spreman da potpiše takav sporazum pa to samo po sebi predstavlja neku vrstu ucjene”, rekla je ona.

Hasani je naglasila da je evropski dokument dvosmislen, pozivajući se na član 7, koji je izazvao debatu od njegovog objavljivanja.

Prema njenim riječima, bez dogovora će uslediti ekonomske sankcije EU.

“Imamo član 7 koji indirektno govori o ZSO, o njenom formiranju, međutim, to nije glavna tačka sporazuma. To ostavlja prostor za diskusiju. Vjerujem da će član 7 biti problematičan. Član 7 nam omogućava da ponovo pregovaramo o ZSO. Ako ne bude dogovora, biće sankcija jer mora postojati stabilnost unutar Zapadnog Balkana zbog rata u Ukrajini. Nikome ne treba status kvo", istakla je Hasani.

Hasani je navela da bi zvanično priznanje od strane Srbije donelo i priznanje pet država EU koje još uvijek nisu priznale Kosovo.

 “Ako bude formalnog priznanja od Srbije, to će doneti i priznanje pet država EU. Ali sa takvim skepticizmom, sa narativom koji čujemo od Vučića i prije potpisivanja sporazuma, nemoguće je očekivati priznanje pet zemalja. Možda bi Grčka prva pristala. Problem bi se nastavio sa Španijom”, kaže Hasani.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore