Nema biranja...

Predstavnici Kosova i Srbije u ponedjeljak u Briselu imaće pred sobom dokument poznat u javnosti kao „francusko-njemački plan”, a politički analitičar Artan Muhaxhiri izjavio je za Kallxo da taj plan može da bude prihvaćen samo u cjelini, uključujući bilo koji oblik Zajednice srpskih opština, jer nije dozvoljeno birati samo prijatne dijelove, a isključivati one neprijatne.

Muhaxhiri kaže da se od sastanka u ponedjeljak može očekivati postizanje načelnog dogovora, koji bi izrazio dobru volju strana da nastave putem dijaloga.

"Nije realno da se postigne veliki dogovor, jer za tako nešto treba vremena da se stvore odgovarajući konteksti i raspoloženja u dvije države. Pošto je jaz između Kurtija i Vučića veoma veliki, koraci njihovog približavanja do potpisivanja sporazuma treba da budu mali i postepeni“, rekao je on.

Što se tiče pitanja Zajednice srpskih opština, prema riječima Muhaxhirija, već neko vrijeme svuda se nude snažne garancije da će ona biti u potpunosti u ustavnim okvirima i da neće uticati na funkcionalnost Kosova.

On dodaje i da premijer Kurti mora da balansira između očekivanja građana Kosova i međunarodnih saveznika.

„Naravno, niko mu neće nametnuti potpune ideološke promjene identiteta, ali će se od njega zahtjevati pragmatični potezi i shvatanja geopolitičkih agendi", naveo je Muhaxhiri.

Izvor: Kosovo Online/Kallxo