Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku je pred sastanak premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića 27. februara u Briselu kritikovala Kurtija zbog netransparentnosti, rekavši da on ide u Brisel, a da političkim predstavnicima zvanično nije predstavio francusko-njemački prijedlog, prenosi Gazeta express.

„Mi kao opozicija smo minimalno informisani o sadržaju sporazuma, jer iz onoga što smo videli nekoliko mjeseci ranije, u dokumentu na jednoj stranici koji je dat na čitanje predsjedniku PDK, taj tekst je više bio prekid vatre, politička izjava, a ne konačni sporazum koji se zasniva na međusobnom priznanju“, rekla je potpredsjednica PDK u intervjuu na RTV21.

Çitaku je izrazila strahovanje da će u ponedjeljak biti potpisan "novi status kvo".

Prema njenim riječima, francusko-njemački prijedlog je samo politička izjava, kojom se stranke obavezuju da će nastaviti dijalog.

„To će stvoriti novi status kvo jer ne daje konačno rješenje za odnos Kosova i Srbije. Nema međusobnog priznavanja, već je to politička deklaracija u vidu zaloga gde obe strane obećavaju pred međunarodnim posrednikom da će nastaviti dijalog”, navela je, između ostalog ona.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express