Plan EU ima dobre dijelove

Profesor političkih nauka na Univerzitetu u Prištini Arben Hajrullahu smatra da je odluka Kosova da prihvati francusko-njemački plan "dobar korak", ali i da je potrebno da Kosovo ima plan "B" u slučaju da Srbija u posljednjem trenutku odustane, prenosi Koha.

Hajrullahu ističe da je dobro što je Kosovo konstruktivno i što svoju budućnost ne povezuje sa budućnošću Srbije, koja potencijalno nije zainteresovana za evropske integracije.

"Mora se iskoristiti trenutak. Veoma je dobro što je kosovska strana izjavila da je prihvatila plan i što je pomenuto koliko ima prostora za pregovore. Mi smo konstruktivni, prihvatili smo plan u principu i idemo dalje sa planom, ali treba da imamo spreman plan B u slučaju da odustanu od ovoga u posljednjem trenutku, šta su onda naši zahtjevi“, rekao je Hajrullahu.

Izvršni direktor Kosovskog instituta za istraživanje politike i razvoj Lulzim Peci izjavio je da će Kosovo imati velike koristi ako postigne konačan dogovor sa Srbijom. On je rekao da će konačni dogovor i unutrašnja konsolidacija Kosova pogurati nepriznate zemlje Evropske unije da krenu ka priznanju.

"Kosovo ovim sporazumom dobija mnogo više. Kao rezultat postizanja i primjene ovog sporazuma, situacija ide u dobrom pravcu, što bi trebalo da rezultira i unutrašnjom konsolidacijom Kosova. Države Evropske unije će se kretati ka priznanju, možda ćemo imati tri priznanja nakon potpisivanja, ali nam je teže sa Španijom i Kiprom“, izjavio je on.

Peci kaže da će Srbija biti "prinuđena da prizna suverenitet Kosova", a Kosovo da napravi ZSO i na zakonskoj osnovi reguliše status Srpske crkve.

Peci dodaje da će Kosovo, ukoliko francusko-njemački plan ne bude prihvaćen, morati da prihvati "veće kompromise".

"Francusko-njemački plan je dogovor "uzmi ili uzmi“, koji  treba da razumije ne samo Vlada, već i opozicija. U cijeloj ovoj situaciji u kojoj se nalazimo, mislim da postoje dva elementa koja treba uzeti u obzir. Prvo, ova situacija zahtjeva da imamo političko jedinstvo oko podrške ovom planu, koju nemamo. To je fundamentalno, uzmi ili ostavi, ne za Vladu Kosova, već za Kosovo“, rekao je Peci.

Premijer Albin Kurti je već shvatio da ne postoji idealan dogovor kada su u pitanju slučajevi u međunarodnim odnosima, objašnjava Peci.

"Čini mi se da je premijer Kurti konačno shvatio da ne postoji idealan sporazum i da se u većini slučajeva u međunarodnim odnosima moraju prihvatiti kompromisni sporazumi koji ne ispunjavaju u potpunosti ambicije nijedne strane. Mislim da ovim završavamo dvije priče, da učimo da razumijemo da se mora napraviti kompromis da bi se išlo napred i da opozicija mora da shvati da ovaj posao ili dogovor nije za Vladu Kurtija, već za cijelo Kosovo “, rekao je on.

Peci je dodao da diplomatska komunikacija Kosova, Vlade Kosova i SAD nije na najboljem mogućem nivou.

"Mislim da je vrhunac zahlađenja postignut sa Kurtijevom vladom, napravljen u trenutku kada smo mislili da možemo da radimo stvari na severu bez konsultacija sa SAD uopšte, i da mi možemo da dovedemo američke vojnike u sukob zbog ideja koje imamo u glavi i koje želimo da sprovedemo. Mislim da je tu napravljena najveća greška jer SAD ne dozvoljavaju čak ni svojim najbližim saveznicima da ih upliću u bilo kakav sukob koji je protiv njihovih interesa i mi smo dotakli crvenu liniju“, naglasio je Peci.

Hajrullahu dodaje da je Kosovo svesno da u planu ima dijelova koji nisu "tako slatki".
 
"Najbolje moguće rješenje bilo bi da do međusobnog priznavanja dođe odmah i sada. S obzirom na okolnosti i međunarodna dešavanja i srednje rješenje je mnogo bolje od zamrznutog konflikta“, rekao je Hajrullahu.

Peci smatra da će evropskim planom, poznatim i kao francusko-njemački, Srbija de fakto priznati Kosovo.

"U prvim tačkama imamo pitanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, odredbi Ujedinjenih nacija koje se koriste za regulisanje odnosa između država, a ne unutar država, zato je to faktički priznanje. Ovim sporazumom Srbija će prihvatiti suverenitet Kosova, njegovu jurisdikciju na cijeloj teritoriji Kosova i međunarodni subjektivitet Kosova. Drugim riječima, to znači priznanje postojanja naše zemlje, ali ona nema eksplicitno priznanje“, rekao je Hajrullahu.

Peci je naveo da bi francusko-njemački plan bio bolji za Kosovo, da je objavljen 2013.

"Pod pretpostavkom da je sadržaj ono što se saopštava, pošto nismo videli okvir principa koje su strane dogovorile. U principu, priča se da je to dobra osnova, ali na osnovu onoga što se priča nije idealno. Sada su mogućnosti velike da se izađe iz rupe u kojoj se region nalazi, ali ne i uglavnom svojom krivicom“, dodao je Hajrullahu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore