Sporazum Kosova i Srbije

Na sjednici Skupštine Kosova gdje se raspravljalo o pregovorima i dijalogu sa Srbijom, obratio se i Bahrim Šabani, zastupnik iz redova bošnjačke zajednice, koji je zatražio da se u vezi postizanja sporazuma po osnovu njemačko-francuskog prijedloga konsultuju i bošnjački predstavnici.

Zastupnik Bahrim Šabani je izrazio zabrinutost o lošem položaju i kršenju osnovnih nacionalnih prava pripadnika bošnjačke zajednice u opštinama na sjeveru Kosova.

Njegovo obraćanje na sjednici Skupštine Kosova prenosimo u cijelosti:

Mi predstavnici bošnjačke nacionalne zajednice Republike Kosovo, zabrinuti smo zbog našeg nekonsultiranja oko zadnjih kretanja u vezi napora za postizanje Sporazuma između Kosova i Srbije po osnovu njemačko-francuskog prijedloga koji podržavaju i SAD i EU.
 
Također, izražavamo našu zasebnu zabrinutost što se  ne konsultujemo i što se nigdje ne govori o lošem položaju i kršenju osnovnih nacionalnih prava pripadnika bošnjačke zajednice u opštinama na sjeveru Kosova. Između ostalog, oni tamo niti su bezbjedni niti imaju slobodu govora.  
 
Više od dvije decenije nemaju pravo na upotrebu bosanskog jezika u nastavi u školama za bošnjačku djecu, za razliku od bošnjačkih učenika u drugim dijelovima Republike Kosovo. Njihovo masovno iseljavanje nas jako zabrinjava.

Trebalo bi da se zna da su Bošnjaci bili i jesu - poslije Srba i Albanaca - treća zajednica po broju stanovnika u ove četiri opštine sjevernog dijela Republike Kosova.

Podsjećam da smo svojevremeno imali primjedbe i iznijeli ih javno u Skupštini Kosova poslije potpisivanja Sporazuma iz 2015. godine u Briselu, po kojem su sve sudske i tužilačke funkcije taksativno podijeljene samo između Srba i Albanaca, iako je i taj dio Kosova bio i jeste višeetnički!?

Isto tako želimo da podsjetimo da je bošnjačka zajednica imala i ima zahtjeve za formiranje svojih opština u okviru ustavnog i zakonskog sistema Republike Kosovo, dvije u Prizrenskom i jednu u Pećkom regionu. Do dana današnjeg ti zahtjevi nisu ispunjeni. Ovdje želim da naglasim, kada tražimo, mi ne tražimo od drugih, tražimo od naših institucija.

Očigledno je bilo i još uvijek jeste da su  pritisci izvan Kosova, pogotovo iz Srbije, oko formiranja ZSO, bili i jesu glavni razlog za neformiranje makar jedne bošnjačke opštine koja, inače, ispunjava sve uslove po Zakonu o granicama opština - koji je iz Plana predsjednika Ahtisarija. To je tražena opština Rečane kod Prizrena, koju tražimo od 2005. godine i do dana današnjeg je nismo dobili.

Mi iz DSB-Koalicije Vakat smo uvijek naglašavali da želimo opštinu samo u okviru Ustava i zakona RKS.

Zbog svega ovoga, tražimo i naše aktivno uključivanje u svim ovim procesima.