Bivši zamjenik VV-a

Bivši zamjenik Pokreta Samoopredjeljenje Afrim Kasolli kaže da premijer Albin Kurti sam izaziva krizne situacije da bi na kraju izašao kao pobjednik, prenosi Ekonomija onlajn.

Kasolli kaže da je Kurti, u posljednjim događajima na sjeveru Kosova slijedio dvostruku strategiju.

 „Ako pogledamo dosadašnje postupke premijera Kurtija, on je slijedio dvostruku strategiju, zadržao je retoriku da nema predaje, oštru retoriku, ali je praktično u svim krizama s kojima se do sada suočavao, popustio, pa može pred javnim mnjenjem da se pojavi kao heroj i lider koji nije pravio kompromise i ne odustaje ni pred pritiskom međunarodne zajednice i zahtjevima Srbije. Ali s druge strane, to praktično znači odustajanje jer pravljenje kompromisa to i jeste“, kaže Kasolli.

On je naglasio da je Kurti do sada pokazao politički amaterizam, pa prema tome ne postoji strategija kako da se nosi sa problemima.

„Do sada je pokazao politički amaterizam, znači nema strategije, nema jasne vizije, sa svim krizama sa kojima se Kosovo suočava, nisu pokazali dugoročnu viziju kako to vide i šta je projekat konkretnih načina za izlazak iz ove situacije, bilo sa nezaposlenošću, bilo sa sporazumom sa Srbijom, sa upravljanjem svim vrstama krize. Nismo imali priliku da vidimo konkretno njihovu viziju suočavanja sa krizama kroz koje prolazi kosovsko društvo i volju mladih sa Kosova da se iseljavaju, nismo ni vidjeli reakciju da se ono zaustavi", rekao je on.

Kasolli je rekao da će premijer Kurti, ako bude primoran da potpiše sporazum sa Srbijom, da ga odbije, što će dovesti do na vanrednih izbora.

 "Sve je moguće, ako Kurti računa da ne može da upravlja ovom situacijom, izbori mogu da se održe kao i mogućnost da se napravi zajednička vlada sa svim političkim faktorima kako bi se zajednički vodio eventualni sporazum sa Srbijom. Dakle, ne samo od odbijanja, nego ako Kurti pristane da potpiše ovaj sporazum, mogu se održati i izbori za stvaranje vlade nacionalnog pomirenja, uslovno je nazivam vladom jedinstva kako bi svi relevantni politički faktori u parlamentarnom životu preuzeli odgovornost za eventualni sporazum sa Srbijom", dodaje.

Nekadašnji sekretar Socijaldemokratske stranke Nol Nushi kaže da ne vjeruje da možemo ići na vanredne izbore, jer će Kurti, kako kaže, potpisati sve što se od njega bude tražilo.

 "Kurti bi potpisao sve što je pred njim, kao i do sada, to će činiti i ubuduće. Kurti ne drži ni obećanje koje je dao protiv dijaloga, niti obećanja od danas do sutra, jer svjedoci smo, imamo registarske tablice, izbori na sjeveru su odloženi a ni Kurtijev uslov nije ispunjen. Čak su i barikade uklonjene u saradnji sa onima koje su na sjeveru nazivali kriminalcima", rekao je Nushi.

Nushi je rekao da krizu sa kojom se Kosovo suočava izaziva sam Kurti jer želi da iz cijele situacije izađe kao spasilac.

"Problematično je jer on izaziva krize koje onda želi da riješi i da iz njih izađe kao spasilac. Kosovu nisu potrebne krize već njemu su potrebna rješenja problema ali oni nemaju niti znanja, niti partnere da ih riješite. Dakle izazivanje kriza produbljuje probleme jer znamo da je pred vratima osnivanje Zajednice srpskih opština, što će Kurti sigurno učiniti”, rekao je Nushi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online