Frustracija i revolt

Pripadnici Policije Kosova, Albanci iz svih dijelova Kosova, koji su upućeni posljednjih dana i nedjelja u sjeverne opštine gdje žive većinom Srbi, frustrirani su, tamo se nalaze nevoljno, a oprema im je zastarela, piše Albanian post.

Kako navodi albanski portal, policajci o tome izbjegavaju da pričaju, ali postavljaju pitanje zašto su im panciri stari.

"Zato što nam druge nisu kupili. Ne želim da pričam, ali me s druge strane iritira velika dvosmislenost“, rekao je jedan neimenovani policajac za Albanian post.

Portal piše da ovo nije jedina briga ovog kosovskog policajca koji već nekoliko dana radi prekovremeno na sjeveru, pošto je oko 500 Srba napustilo redove policije zbog posljednjih odluka Vlade Kosova.

Pripadnik Policije Kosova s kojim je Albanian post razgovarao kaže da kada ode na sjever nema pojma šta treba da radi.

"Nejasan stav nadležnih onemogućio je policiju da ima opšti operativni plan. Uglavnom se upravlja prema situaciji i iz dana u dan", piše Albanian post.

List navodi riječi jednog od visokorangiranih kosovskih policajaca.

"Zbog poštovanja institucije i specifične kulture ljudi iz sektora bezbjednosti, policajci nerado izražavaju svoje nezadovoljstvo, ali situacija je katastrofalna“, rekao je pripadnik komandne strukture Policije Kosova.

On, kako prenosi Albanijan post, krivi politički dio policijskog rukovodstva, posebno ministra Xhelala Sveçlu.

"Frustracija i revolt su veliki", kaže ovaj policijski službenik.

Dodao je da se na Jarinju nalaze policajci koji su odbili hranu i žele da budu pušteni kući.

"Revoltirani su jer su tu danima u teškim uslovima. Izdržali bi kada bi imali jasnu predstavu zašto su došli u ovu situaciju“, rekao je drugi zvaničnik za Albanian post.

Navode da je Eulex poslije 10 dana morao da im donosi hranu, odeću i sredstva za higijenu.

"Policajci kojima je Kfor pomogao da napuste Jarinje zvanično su bolesni, ali to nije tačno. Nisu bolesni, samo nisu htjeli da ostanu tamo", kaže sagvoornik Albanian posta.

Direktor Opšte bolnice "Dr Sami Haxhibeqiri" u Južnoj Mitrovici Luleta Zubija kaže da "nijedan policajac nije tražio medicinsku pomoć u bolnici".

I predsjednik Sindikata kosovske policije Imer Zeqiri rekao je da niko od policajaca koji su uklonjeni sa Jarinja gdje su radili nije bio bolestan.

"Nisu imali nikakvih zdravstvenih problema i nisu povređeni", izjavio je Zeqiri.

Međutim, Zeqiri kaže da je problem njihov rad 12 dana bez mogućnosti da ih neko zamjeni.

Situacija sa barikadama, bez mogućnosti kretanja, bez jasnih direktiva i cilja demoralisala je mnoge policajce, piše albanski portal.

Nemogućnost djelovanja, loša organizacija i rad bez plana na severu pripisuju se ministru Sveçli.U policiji je javna tajna da je "on slab ministar“, zaključuje Albanian post.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post