Politički analitičar

Politički analitičar Shqiprim Pula rekao je da je to što Kosovo dvije godine nije dobilo nijedno novo priznanje posljedica neaktivne spoljne politike i nedostatka adekvatne saradnje između Vlade Kosova i zemalja saveznika, prenosi Ekonomija onlajn.

Posljednja država koja je priznala nezavisnost Kosova je Izrael nakon postignutog Vašingtonskog sporazuma, a  Kosovo je odavno i bez članstva u međunarodnim organizacijama.

Pula navodi da odgovorne institucije treba da budu aktivnije u spoljnoj politici.

"Spoljna politika Kosova bi naravno trebalo da bude aktivnija i treba da postoji parlamentarna i ekonomska diplomatija za jačanje državljanstva Kosova“, rekao je Pula.

Stručnjak za politička pitanja Fidan Ukaj smatra da je cela situacija rezultat nepostojanja dobrih odnosa sa savezničkim državama Kosova.

"Već neko vrijeme nemamo nova priznanja i mislim da je to rezultat ne baš dobrih ili bliskih odnosa vlasti na Kosovu sa našim strateškim saveznicima i konstantnog protivljenja koje smo imali uprkos pozitivnom pritisku naših saveznika, bilo za odlaganje sprovođenja određenih sporazuma na određeno vrijeme, ili za izbore, uticali su da nemamo koordinaciju za nova priznanja, ni za članstvo u veoma važnim međunarodnim mehanizmima”, naveo je Ukaj.

Ukaj je naglasio da je zbog tvrdoglavosti predsjednice Vjose Osmani i premijera Albina Kurtija da ne sarađuju sa saveznim državama, u svakom sektoru došlo do stagnacije.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online