Bilo je praznih izjava

Analitičar Shqiprim Pula ocjenio je da se samit Zapadni Balkan-EU održan juče u Skoplju nije doticao tema koje zaista "muče" region i koje stvaraju neizvjesnost među susjedima, a kako je naveo, bilo je praznih izjava jer je mnogo toga ostalo neizrečeno, prenosi RTK.

Prema njegovim riječima, taj sastanak je bio na tragu prethodnih samita.

"Primarni cilj čitavog napora EU, koji podstiču američki emisari i visoki zvaničnici State departmenta, jeste malo drugačiji pristup putu u smislu regionalne saradnje i puta integracije u evropsku porodicu", rekao je Pula.

Među brojnim izjavama visokih zvaničnika, kako navodi, ima praznih izjava jer su mnogi govorili, ali je mnogo toga ostalo neizrečeno.

"Sadržajno, teme koje zaista muče region i teme koje stvaraju neizvjesnost među susjedima nisu dotaknute, a ta neizvjesnost onda onemogućava postizanje ekonomskih ciljeva. Svi znaju da je glavna adresa odakle dolaze sve provokacije, svi scenariji za stvaranje konfliktnog regiona zvanični Beograd, ali mu se to ne govori, bar ne javno i ne stavlja se pod određene mjere ili pod sankcije", dodao je Pula.

Prema njegovim riječima, Evropska unija je razmazila zvanični Beograd jer ga vide kao državu koja preko Republike Srpske može da stvara sukobe u Bosni i Hercegovini, ali i u Crnoj Gori.

"Zvanični Beograd već duže vrijeme ignoriše zvanične zahteve EU u vezi sa sankcijama Rusiji i Bjelorusiji zbog rata u Ukrajini koji je u toku. Beograd je punih 90 puta odbio zvanični Brisel na taj zahtjev", naglasio je Pula.

On je kao licemernu ocjenio izjavu sa samita da balkanske države ne mogu jedna drugu da blokiraju u procesu integracije. Prema Puli, blokada se dešava već duže vrijeme, jer same članice EU sprečavaju države u regionu da se integrišu.

Izvor: Kosovo Online/RTK