Dio konačnog sporazuma

Politički analitičar Naim Rashiti rekao je povodom izjave američkog izaslanika Gabriela Escobara o ZSO, da bi trebalo uspostaviti Zajednicu srpskih opština kako Srbija više ne bi imala razloga da odugovlači proces dijaloga.

Rashiti je ocijenio da je jasno da su SAD preuzele isključivu odgovornost za guranje dalje implementacije ZSO.

"Američki izaslanik Escobar je, kako sam razumio, upozorio da će ako vlada ne bude uključena, proces početi sa drugim alternativnim akterima. To znači da će biti konsultacija sa drugim akterima, ali ne i da će oni to sprovoditi. Ono što je jasno jeste da su SAD preuzele isključivu odgovornost za guranje dalje implementacije Zajednice, kao ranije sklopljenog sporazuma, odnosno u okviru ranijih sporazuma", rekao je on.

Rashiti smatra da će u svakoj fazi, pripremnoj, konsultativnoj ili implementaciji, glavnu ulogu imati SAD. I tu vidi mnoge prednosti, jer SAD neće dozvoliti da se prave greške i radiće se na ZSO u okviru presude Ustavnog suda iz 2015. godine.

"Ali to ne znači da u kontekstu rasprave o sporazumu o punoj normalizaciji, kao što se vidi u sada objavljenom francusko-njemačkom prijedlogu, neće biti riječi o nečemu više u vezi sa pravima srpske zajednice", ističe on.

Rashiti kaže da Zajednica srpskih opština ne može biti osnovana bez odluke Vlade, jer, kako je istakao, statut koji će imati zahtjeva saglasnost Vlade.

On predlaže da Vlada formira radnu grupu koja bi uporedo sa pregovorima sa Srbijom izradila svoj statut.

"Način je bio da Vlada zaduži Ministarstvo lokalne samouprave da počne sa radom, da napravi radnu grupu i da pored dijaloga o francusko-njemačkom planu izradi statut Zajednice opština sa srpskom većinom. To bi Kosovu dalo veliku prednost u dijalogu", smatra Rashiti.

On kaže da je i u francusko-njemačkom planu jasno predviđena puna primjena sporazuma koje su donjele obje strane, uključujući i ZSO.

"Mislim da aktuelna vlada, ali i mnogi akteri vide Zajednicu opština kao dio konačnog sporazuma, u ovom slučaju francusko-nemačkog plana. Ali međunarodni faktor, posebno SAD, vidi ZSO i njegovu primenu, odvojeno od dijaloga za konačni sporazum. Očekivanja međunarodnog faktora za konačne aranžmane razlikuju se od onih na Kosovu, kako po sadržaju, tako i u procesu. Dakle, ne možemo izbeći implementaciju ZSO", dodaje on.

Prema njegovim rečima, postoji nešto što se ne govori o ZSO, ali da će se vršiti pritisak na Кosovo za "evropski model za sever".

"I više izvesnosti da će tokom novih pregovora biti pritisaka za dodatne aranžmane za sever. Dakle, tačka sedam poziva na uređenje samouprave za srpsku zajednicu. To se ne govori, ali se traže evropski modeli za sever Кosova, kako će i u kom obliku to biti, zavisi od pregovora sledeće godine. Biće veliki pritisak na Кosovo, na vladu i ceo politički spektar", kaže Rašiti.

On ističe da Vlada Kosova treba da preuzme proces u svoje ruke i počne pripreme za ZSO, ali da Vlada ne može da padne zbog Zajednice srpskih opština i da to nije u namjeri SAD.

"Ne, neće pasti Kurtijeva vlada, niti će SAD, i niko se neće truditi da Vladu ruši ili smjeni. Dijalog neće srušiti ovu ili bilo koju vladu, pogotovo ne vladu sa velikom parlamentarnom podrškom. Ali biće veoma štetno za državu i vladu ako dijalog ne bude napredovao sljedeće godine, ako situacija na sjeveru ostane takva kakva jeste. Ovakva situacija će onda omogućiti međunarodnim faktorima da naprave druge kalkulacije na sljedećim izborima", kaže on, napominjući da će tokom naredne godine biti veliki pritisak na Kosovo, na Vladu i na cio politički spektar.

On naglašava da će Vlada pasti ako sama vlada to odluči, dodavši da ukoliko do toga dođe, izbori će donheti drugačiji rezultat, što će dovesti do veće političke koalicije.

Rashiti kaže da Vlada treba da posluša pozive SAD i EU da se uspostavi ZSO u skladu sa Ustavom Kosova jer to nema alternativu.