Profesor međunarodnih odnosa

Radne grupe Savjeta EU ponovo će raspravljati o liberalizaciji viza za građane Kosova 8. decembra. Profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi kaže da će situacija na sjeveru otežati donošenje ove odluke, prenosi Klan Kosova.

"Da, javna tajna o liberalizaciji viznog režima za Kosovo je političko pitanje. Svi znaju iz moćnih zemalja, ali niko to ne govori. Situacija na sjeveru samo će zakomplikovati glasanje o vizama u Savjetu EU. Dakle, sačekaće da vide šta će biti, pogotovo poslije 21. novembra, znajući da Vlada Kosova još nije donela odluku da potencijalno odloži odluku ili pitanje novčanih kazni, što će zakomplikovati situaciju na terenu", kaže Arifi.

Arifi naglašava da ukoliko se vize ne uklone, EU može da izgubi kredibilitet u procesu dijaloga između Kosova i Srbije.

"Bez obzira na to kakva će odluka biti doneta u radnim grupama Savjeta EU u vezi sa vizama za Kosovo, da li će moći da odu od 1. decembra 2023. godine ili ne, teško je predvideti ceo proces jer je on takođe povezan sa političkim elementima u slučaju Kosova. EU može izgubiti kredibilitet po pitanju dijaloga. Dakle, mora da postoji balans ako vlada ima moć da to uradi", kaže on.

Arifi smatra da, 8. decembar može dati tri rezultata u pogledu viza.

"Nažalost, imamo još tri opcije. Prva opcija je negativna, tako da se proces može odložiti na neodređeno vrijeme. Druga opcija je da se da zeleno svjetlo za liberalizaciju viznog režima, ali tek poslije decembra 2023. godine nakon uvođenja ETIAS sistema, a treća opcija je da se da vizna liberalizacija početkom godine i da Kosovo uvede ETIAS sistem do kraj godine", objašnjava Arifi.

Arifi dodaje da ETIAS sistem teško može da stupi na snagu.

"Sa tehničke tačke gledišta, znamo da je Kosovu teško da uvede ovaj sistem, kada se zna da su skoro sve zemlje EU, ali i Zapadnog Balkana, su u početnim fazama rada na ovom projektu. Veoma čudan uslov, kada se zna da je definisana mapa puta za viznu liberalizaciju i ne možete tražiti dodatne uslove kada su svi ispunjeni mapom puta. Ali, ovde Francuska sigurno želi da pokaže zemljama EU da se ništa ne pomera ako ona to ne želi", rekao je profesor Arifi.

Politički analitičar Gazmir Raci ocjenjuje da će dijalog Kosova i Srbije biti od velikog značaja za liberalizaciju viza, kao i da će dijalog zasnovan na predloženom francusko-njemačkom sporazumu imati uticaj čak i na skeptične zemlje.

"Kosovo je ušlo u novu fazu dijaloga, koja će biti ključna po pitanju vizne liberalizacije. Isto tako, dijalog će imati direktan uticaj na skeptične zemlje na osnovu predloženog francusko-njemačkog sporazuma", kaže Raci.

Raci tvrdi da se Srbija snažno miješa na sjeveru i da će to morati da bude kažnjeno od strane međunarodne zajednice.

"Srbija se sada čak i zvanično još jače miješa u taj dio. Međunarodna zajednica mora da kazni Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU", smatra Raci.

Izvor: Klan Kosova/Kosovoonline