Ekspert za spoljnu politiku

Ekspert za spoljnu politiku Emir Abrashi kaže da je verzija francusko-njemačkog plana za dogovor između Kosova i Srbije, koja kruži u medijima, očigledno nepotpuna i kao takva nudi samo površno sagledavanje onoga što taj plan predviđa, prenosi Telegrafi.

"Terminologija koja se koristi u objavljenim tačkama prijedloga se odnosi na to kao na ugovor, a ugovor ne može biti potpun ako je sažet na samo jednoj stranici", kaže Abrashi.

Dodaje da se iz devet objavljenih tačaka može primjetiti da se Kosovo i Srbija tretiraju kao potpuno ravnopravni.

"Dvije države, koje se obavezuju da jedna drugu neće ometati u evropskoj perspektivi, jedna drugoj priznaju teritorijalni integritet dok s druge strane priznaju postojeće granice i otvaraju stalna diplomatska predstavništva među njima. Čak i ako u ovom ugovoru nije eksplicitno navedeno međusobno priznanje, ono što se jasno može primjetiti jeste da Kosovo i Srbija de fakto priznaju jedno drugo“, kaže Abrashi.

Abrashi ističe da bi Kosovo trebalo da se raduje, jer će u slučaju stupanja prijedloga na snagu konačno postići ono što je nameravalo 11 godina a to je "normalizacija odnosa, garancija za bezbjednost i priznanje njegovog teritorijalnog integriteta i uklanjanje blokade na njegovom putu ka članstvu u euroatlantskim strukturama".

Abrashi kaže da bi pre donošenja zaključaka neophodno analizirati ceo plan.

"On takođe definiše gomilu drugih neriješenih pitanja. Dakle, sukob duži od jednog vijeka, jednostavno je nemoguće riješiti jednostranim ugovorom“, kaže Abrashi.

Na osnovu devet tačaka objavljenih u medijima, Abrashi kaže da ne vidi razlog zašto da Kosovo ne prihvati prijedlog, ali da je još prerano da se daje čvrsto mišljenje o tome.

"Tih devet objavljenih članaka, nesumnjivo, čine Kosovo i Srbiju de fakto dvema ravnopravnim državama, uprkos tome što se u tekstu izričito ne pominje međusobno priznanje. Prema tome, stav Beograda u odnosu na ovaj prijedlog za mene nije iznenađenje", kaže Abrashi.

Dodaje da je važno da Kosovo u ovoj fazi bude konstruktivno, da blisko sarađuje sa svojim partnerima sa obe strane Atlantika i da ne stvara probleme koji dovode do blokade dijaloga.

“Ako Kosovo prihvati ovu verziju, bude podrška EU i SAD, onda će se nesumnjivo povećati pritisak na Srbiju da prihvati ovaj prijedlog, posebno sada kada je Srbija pod sve većim pritiskom da se izvuče iz kandži Moskve i da se svrsta na strani zapada protiv Rusije", kaže Abrashi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi