Ekstremno siromaštvo

Oko 25.000 porodica na Kosovu koje su korisnici socijalne pomoći žive sa 1,13 euro dnevno po članu, rekao je šef kancelarije za socijalni rad u Prištini Vehbi Mujku, prenosi Ekonomija onlajn.

Mujku je za KTV izjavio da ako se uzmu u obzir podaci organizacija poput Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda da se život od 1,86 eura dnevno po članu smatra ekstremnim siromaštvom, to znači da ovih hiljada porodica na Kosovu živi u ekstremnom siromaštvu.

"Živimo u siromaštvu. Na Kosovu imamo oko 25.000 porodica, samo u Prištini 1.265 porodica koje direktno zavise od socijalne pomoći i žive od 1,13 eura dnevno za jednog člana. Znamo koliki su troškovi života danas i podaci koje iznose Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond kao i druge organizacije, a gdje se kaže da se 1,86 eura smatra ekstremnim siromaštvom, to znači da je oko 25.000 porodica na Kosovu u krajnjem siromaštvu", rekao je Mujku.

Kada je riječ o porodicama sa socijalnom pomoći u Prištini, Mujku je rekao da se tokom zimske sezone opština trudi da im pomogne oko troškova grejanja.

"Porodice sa socijalnom pomoći, negdje oko 1.000 porodica, pokušavamo da vam pomognemo dodatnom podrškom negdje oko 250 eura na ime grejanja jer znamo da imaju čak i veće troškove struje od ostalih porodica, jer imaju uglavnom neizolovane kuće", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online