Investitori traže sigurnost

Izvršni direktor Savjeta evropskih investitora (CIE) Emrush Ujkani izjavio je da je kriza izazvana ratom u Ukrajini ostavila trag na ekonomiju na Kosovu, i da se procjenjuje da će se, ako se ovakva situacija nastavi, situacija samo pogoršavati.

On je u intervjuu za portal Ekonomija onlajn rekao da je taj uticaj  izazvao i povećanje inflacije, i istakao da ako se takva situacija nastavi, Kosovo će se približiti ekstremnom siromaštvu.

"Uticaj rata u Ukrajini je neizbežan, primjećuje se danima kod nas, ovo nije samo regionalna već i globalna briga. Ostavlja trag i u krhkim privredama kao što je naša. Uticaj je veliki, porast inflacije je rezultat ovog uticaja, kao i u energetskom sektoru da je ne samo Kosovo već i ceo evropski kontinent pod velikim znakom pitanja zbog trenutnih smanjenja. Ako se tako nastavi, možemo se približiti opasnosti od ekstremnog siromaštva", rekao je on.

Ujkani je rekao da u ovoj situaciji Vlada treba da bude bliska građanima, a posebno privatnom sektoru, dodajući da je prilika da se pomogne privrednicima.

"Vlada uvijek treba da bude bliža građanima i privatnom sektoru. Privatni sektor je igrao i igra važnu ulogu u ovom procesu. S druge strane, Vlada bi trebalo više da radi na podizanju svijesti i da ima podršku zapadnih saveznika, što je neophodno za prevazilaženje ovih kriza. Ceo privatni sektor u našoj zemlji treba da teži da što lakše posluje. Istovremeno, treba videti priliku da se pomogne preduzećima da prežive ovu krizu, koja nije laka", rekao je Ujkani.

Kada se radi o investicijama na Kosovu, Ujkani kaže da je Kosovo dobra prilika za investicije, ali da zbog političke i ekonomske krize investitori ne vide bezbjednost za ulaganja.

"Mnoge zemlje vide Kosovo kao dobru priliku za ulaganje u mnogim oblastima, ali politička tako i ekonomska kriza je dominirala u ovih 10 mjeseci ove godine, uticala je na zemlje koje mogu biti potencijalni investitori jer je rizik veliki, prije svega investitor želi da ima sigurnost tamo gdje želi da ulaže. O toj bezbjednosti u ovom trenutku ne govorimo, ta bezbjednost je ugrožena. Vlada bi trebalo više da vodi računa o stranim ulaganjima kako bi se stvorila što povoljnija klima za poslovanje u našoj zemlji", rekao je Ujkani.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online