Protivimo se razmjeni teritorija

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan ser Stuart Peach kazao je da je u dijagu Kosova i Srbije svaka nova inicijativa, kao što je francusko-njemački prijedlog, vredna razmatranja i dodao da se Velika Britanija protivi razmjeni teritorija ili podjeli Kosova, prenosi Koha.

Peach je naglasio da dijalog Kosova i Srbije mora dovesti do rješenja prihvatljivog za obe strane.

„Pregovori su o kompromisu, i davanju i uzimanju. Kao što ne možemo da biramo svoje komšije, ne možemo da biramo sa kim ćemo pregovarati, a rijetko je da pregovaramo sa ljudima koji vide svijet na isti način kao mi. Na kraju, pregovori moraju dovesti do rješenja prihvatljivog za obe strane. Neće biti gubitnika“, naveo je on.

Peach je istakao da je svaka nova inicijativa, kao što je francusko-njemački prijedlog o dijalog, vredana razmatranja, kako bi proces napredovao.

„Trenutno se dosta razgovara o novom prijedlogu za dijalog. Mislim da je svaka inicijativa koja može pomoći da se da novi zamah procesu vredna razmatranja”, dodao je on.

Peach je poručio da se Velika Britanija protivi bilo kakvoj razmjeni teritorija ili pokušajima podjele sjevera Kosova.

„Velika Britanija se jasno protivi povlačenju granica duž etničkih linija, bilo da se radi o razmjeni zemljišta ili podjeli, mi to ne podržavamo. Svaki razgovor o promjenama granica samo donosi neželjenu diskusiju u budućnosti. Velika Britanija je bila jasna da smo protiv bilo kakvog sporazuma koji uključuje promjene granica duž etničkih linija. Što se mene tiče, to nije na stolu“, dodao je on.

Peach je naglasio da ne vidi potencijal za destabilizaciju Kosova. Prema njegovim riječima, Rusiji odgovara da sporazum između Kosova i Srbije ne bude postignut.

„Namjera Rusije je da Zapadni Balkan, kao zonu nestabilnosti, drži na udaljenosti od EU i NATO. Da bi se to uradilo, nema potrebe da se destabilizuje Kosovo, već samo da se osigura da međunarodna integracija Kosova bude u zastoju“, zaključio je Peach.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore