Premijer

Premijer Albin Kurti je rekao da nikada neće biti dozvoljeno da budu ugroženi nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, prenosi Koha.

"Mislili smo da je okončanjem ratova koje je Srbija izazvala na Balkanu u Evropu došao trajni mir, ali evo kako je Srbija djelovala juče, Rusija se ponaša danas. Ove dvije države imaju istorijsku i kulturnu vezu jedna sa drugom, na liniji autokratije, despotizma, agresije i genocida. Na međunarodnom planu, Kosovo vrši svoju dužnost, odmah i bezuslovno se pridružio listi zemalja koje su osudile Rusiju i koje podržavaju nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine. Naravno, neka znaju svi, kada tražimo da poštujemo nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine, nije riječ ni o tome da mislimo da ćemo tolerisati diranje u nezavisnost, suverenitet ili teritorijalni integritet Kosova. Ovo za nas nikada nije sporno, nigdje", rekao je Kurti na Generalnog savjeta Pokreta Samoopredjeljenje.

On je rekao da je Pokret Samoopredjeljenje, čiji je lider, jedina parlamentarna stranka koja podržava progresivnu, socijaldemokratsku i antidiskriminacionu aktivističku politiku.

On je naveo da je Vlada u 2021. godini izdvojila 300 miliona eura, u okviru paketa za privredni preporod, a da je ove godine, zajedno sa inflatornim paketom, data podrška od oko 350 miliona eura. Obećao je i drugu podršku.

Kurti kaže da su loši trenuci za Pokret Samoopredjeljenje, između ostalog, izlazak na lokalne izbore na kojima je ta stranka osvojila samo četiri opštine - Podujevo, Gnjilane, Štimlje i Kamenicu.

On je rekao da prva vlada koju zovu "Kurti 1 vlada" nije dugo trajala jer su imali nestabilnog partnera koji je "pucao na državne i nacionalne interese".

"Ali, tih mjeseci koliko smo bili na čelu, direktno smo se borili protiv korupcije, štitili Kosovo, skidajući iz odbora one koji to nisu zaslužili, uspješno odolevajući projektu razmjene teritorija, postavljajući svuda poštene profesionalce i ljude koji voleo Republiku više od svega. U februaru 2021. ponovo smo pobjedili na izborima, ovoga puta istorijskim rezultatom, koji nema presedana na Kosovu. Danas ponovo imamo vladu pod upravom Pokreta Samopredjeljenje, u savezu sa strankom Guxo i Alternativom, vlast koju oni koji vole da broje zovu Kurti 2. Nećemo im kvariti zabavu, neću zaustaviti njihovo brojanje", rekao je Kurti.

Istovremeno, mnogobrojni analitičari i političari predviđaju da bi na Kosovu uskoro mogli da budu raspisani vanredni izbori, a poslanik Demokratske partije Kosova Mergim Lushtaku izjavio je da građani na vanrednim izborima moraju da kazne vladu zbog njenog neuspjeha u svim oblastima, dok poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj smatra da Kurtijeva vlada danas treba da ode sa vlasti.

Šef poslaničke grupe LDK Arben Gashi izjavio je da postoji određeni broj poslanika iz poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje koji žele da se pridruže LDK.

On je istakao da očekuje "da će se taj broj povećavati kako se približavamo proljeću, jer se očekuje produbljivanje ekonomske, socijalne, energetske krize i sve je to posljedica nesposobnosti Vlade".

Lider Alijanse za novo Kosovo Behgjet Pacolli kaže da će premijer Kurti prihvatiti i odluke za manastir Visoki Dečani i Zajednicu srpskih opština.

"Polako ćemo doći u poziciju da premijer Kurti prihvati odluku za manastir Visoki Dečani, za ZSO, fusnota je već prihvaćena. Ono što očekujem od premijera Kurtija je da razjasni šta znači uzajamno priznanje u centru, da li je ova formulacija da neće biti eksplicitnog priznanja, jer je u diplomatiji priznavanje formalni čin, a ne proces u centru, niti na početku, niti na kraju“, izjavio je Pacolli.

Pacolli je na samom kraju rekao da Albin Kurti treba da snosi odgovornost, jer je premijer Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore