Štetilo bi Kosovu

Haki Abazi iz Pokreta Samopredjeljenje kaže da ne treba ponovo da odlaže rok za preregistraciju vozila, dok iz vlade ponovo pozivaju Srbe da promjene registarske tablice, prenosi Reporteri.

"Ovaj rok je jednom odložen. Oni koji su planirali odlaganje, a to je naša strana i međunarodna zajednica, moraju da shvate da ne treba praviti tolerancije koje dovode u pitanje ozbiljnost normalizacije odnosa. Srbija nije konstruktivna strana da odlaganje shvati kao čin dobre volje, već kao čin slabe volje i nemogućnost realizacije obećanja i garancija koje je dala međunarodna zajednica", rekao je Abazi za Kosovo press.

Portparol vlade Perparim Kryeziu ponovio je da u Vladi Kosova razumeju zabrinutost međunarodnih saveznika za pitanja bezbjednosti i mira povodom odluke o preregistraciji vozila do 31. oktobra, navodeći da predstavnici kosovskih institucija imaju imaju obavezu da poštuju vladavinu prava, ustavnost i odluke vlade.

"Razumemo zabrinutost zamjenika pomoćnika sekretara za evropska i evroazijska pitanja i američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara i delimo tu zabrinutost sa njim, jer su bezbjednost i mir vrijednosti i vitalni zajednički interes. Istovremeno, mi imamo obavezu prema vladavinini prava, ustavnosti, odlukama vlasti. Jedno drugo ne isključuje. Danas nije 31. ni 30. oktobar. Dio smo kampanje pretvaranja nelegalnih registarskih tablica u legalne RKS tablice. Ponovo pozivamo srpske građane Kosova da promjene svoje registarske tablice, koristeći prednosti poreskih i carinskih olakšica", naveo je Kryeziu u odgovoru za Kosovo press.

Rashit Qalaj iz PDK takođe daje podršku izvršnoj vlasti u vezi sa odlukom o preregistraciji vozila i navodi da nema razloga da se rok za taj posao ponovo odlaže.

Qalaj je rekao da kosovske institucije koje su pozvane da sprovode zakon moraju da primjene odluku.

"Nema razloga da se ova odluka odlaže. Vlada, Ministarstvo unutrašnjih poslova i institucije koje su pozvane da sprovode zakon moraju da reaguju, sprovedu odluku jer su građani imali dovoljno vremena za registraciju koja je bila besplatno. Nema razloga da vlast čeka i prolongira odluku o potpuno tehničkom pitanju. Pitanje dijaloga je drugačije i uopšte ne bi trebalo da se odnosi na pitanje registarskih tablica, jer je to tehničko pitanje", naglašava Qalaj.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri smatra da bi odlaganje odluke o registarskim tablicama štetilo Kosovu.

"Odlaganje datuma šteti ozbiljnosti države Kosovo. Moramo da vodimo računa o ovom delu i vlada mora da bude veoma oprezna", kaže Tahiri.

Poznavalac procesa dijaloga Gazmir Raci je rekao da srpske tablice moraju konačno da se izbace iz upotrebe na Kosovu.

"Jedino rješenje je primena Briselskog sporazuma. Kosovskim Srbima je dat rok od pet godina da preregistruju vozila. Ilegalne tablice bi konačno trebalo da budu uklonjene iz prometa na Kosovu", kaže Raci.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri