Kolektivni ugovor

Ujedinjeni sindikat obrazovanja zatražio je dodatnu nadoknadu u slučaju održavanja nastave vikendom koja bi iznosila 50 odsto više od redovne dnevnice kako je navedeno u kolektivnom ugovoru, prenosi Koha.

Predsjednik Sindikata Rahman Jasharaj je, pozivajući se na kolektivni ugovor, rekao da se izgubljeni sati tokom štrajka ne nadoknađuju ali i o tome se dvije strane mogu dogovori.

"Iskreno rečeno, prvi prekršaj koji je učinilo Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije je sam kolektivni ugovor, jer član 34.8 precizira da se sati izgubljeni tokom štrajka ne zamjenjuju, ali to može da se promjeni ako obe strane sjednu i naprave poseban sporazum. Što se tiče nas, ne možemo da promjenimo stav, jer nas na to obavezuje ugovor, ali vidjeli smo da je prošle subote bilo škola koje su insistirale da rade i morali smo da poštujemo volju prosvetnih radnika", rekao je Jasharaj.

On smatra da je obavezno plaćanje prosvetnim radnicima ako odluče da nastavu drže tokom vikenda i dodaje da ako se od nastavnika zatraži da se obrate pravosuđu po ovom pitanju, oni će to i učiniti, jer je siguran da će dobiti slučaj.

"Zakonom o radu i kolektivnim ugovorom precizirano je da je radna nedjelja od ponedjeljka do petka, a ukoliko prosvetni radnici iz bilo kog razloga rade vikendom ili praznicima, država je u obavezi da im isplati dio i za vikend koji je skoro 50 odsto više od uobičajene plate. Ako je tačno da će se prosvetni radnici subotom vraćati na posao i podnesu zahtjev Sindikatu, mi ćemo ih podržati i poslaćemo predmete i zaštitićemo naše kolege preko suda", dodao je Jasharaj.

Advokat Yll Zekaj kaže da zakon o radu ne obavezuje nastavnike da predaju ako nisu plaćeni po ugovoru i da se nastava tokom vikenda nadoknađuje sa 50 procenata preko dnevne plate.

"Zakon o radu predviđa rad tokom praznika i vikenda za sve zaposlene, pa i u ovom slučaju za prosvetne radnike. Svaki rad tokom vikenda ili praznika nadoknađuje se uz doplatu i to je 50 odsto iznad osnovne zarade, odnosno sve dok postoji dnevnica, ako se radi vikendom ili tokom službenih praznika, onda se mora nadoknadili sa dodatnih 50 odsto onoga što je predviđeno dnevnicom", rekao je Zeka.

On je izrazio uvjerenje da Vlada ne može da obaveže nastavnike da zamjene sate izgubljene tokom štrajka i može da se uradi samo u dogovoru Vlade i Sindikata.

"Zakon o radu predviđa i ugovor i kolektivni ugovor, u ovom slučaju prosvetni radnici imaju potpisan kolektivni ugovor sa državom koji predviđa i kriterijume za zamenu časova tokom štrajka, a kolektivni ugovor koji je zakon za stranke predviđaju da se zamjena sati izgubljenih tokom štrajka, može izvršiti samo uz dogovor obe strane, u ovom slučaju samo ako postoji dogovor između Vlade i Sindikata da se sati izgubljeni tokom štrajka mogu zamjeniti bez naknade, u suprotnom Vlada je dužna da plati dodatne sate ako želi da angažuje ili obaveže nastavnike da rade subotom", rekao je Zeka.

Dibran Hoxha iz Organizacije za unapređenje kvaliteta obrazovanja (ORCA) traži da postoji dogovor između obe strane, kako bi se izgubljeni časovi nadoknadili. On je rekao da su djeca jedina koja gube u ovom slučaju.

"Mislim da su nadoknađeni časovi već isplaćeni zbog septembarskog štrajka, ali vjerujem da će Ministarstvo prosvete i Sindikat riješiti ovo pitanje jer nije bilo dogovora o novom rasporedu časova i zato, oni moraju da vide sadržaj tog kolektivnog ugovora, da ga ispitaju, jer jedini koji ispaštaju zbog ovakvih sporova su djeca", rekao je Hoxha.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline