Sindikat

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja na Kosovu Rrahman Jasharaj najavio je da će, ukoliko se aktuelna vlast ne pozabavi zahtjevima koji je sindikat iznio, preduzeti sindikalne akcije, a sa "ograničenim" protestima počeće se, kako je najavio, 1. maja.

Jasharaj je saopštio da je ova odluka proizašla iz sastanaka sa predstavnicima sindikata na opštinskom i univerzitetskom nivou.

"Na posljednjem sastanku koji smo održali online, predsjedavajući su izvjestili da je poraslo nezadovoljstvo među članstvom“, rekao je Jasharaj.

On je naveo neke razloge za nezadovoljstvo koji od protesta mogu dovesti do štrajka.

"Nezadovoljstva su u velikoj mjeri vezana za zakon o platama, jer smo imali dobar broj prosvjetnih radnika koji su bili nezadovoljni samim zakonom i onim što im je zakon donio, a nezadovoljstvo je u velikoj mjeri povećano nekonsultovanom odlukom Kurtijeve vlade, povećanjem ironičnog povećanja koeficijenta sa 105 na 110 eura, potez koji je upotpunio nezadovoljstvo članova, jer imamo ironičan potez povećenja za samo 28 eura, mi smo pismeno tražili najmanje 130 eura, da se prosvjetni radnici ne bogate, ali da se lakše suočimo sa zahtjevima vremena i cijenama koje stalno rastu, ali je vlada odlučila tako kako jeste“, rekao je Jashari, dodajući da prosvjetni radnici takođe nemaju zdravstveno osiguranje.

Takođe, Jasharaj navodi da uslovi u školama nisu dostojni 21. vijeka, a da ministarka prosvete Arberie Nagavci nema vremena da se sastane sa predstavnicima sindikata.

A u nedostatku dijaloga sindikata i vlade, Jasharaj je najavio da će 1. maja biti "ograničeni" protesti.