Bilateralni odnosi

Predsjednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove Haki Abazi rekao je poslije sastanka sa predsjednikom Odbora za spoljne poslove u parlamentu Portugalije Sergiom Sousom Pintom da je od Portugalije zatražena podrška za nova priznanja nezavisnosti Kosova, prenosi Klan Kosova.

"Danas smo razgovarali o bilateralnim odnosima u vezi sa prioritetima Kosova u spoljnoj politici, a to su vizna liberalizacija, članstvo u Savjetu Evrope i članstvo u NATO. Zamolili smo Portugaliju da nas podrži na ovom putu. Pošto Portugalija ima odnose sa mnogim zemljama svijeta, tražili smo podršku za priznavanje nezavisnosti Kosova od ovih zemalja", rekao je Abazi.

Predsjednik Odbora za spoljne poslove u parlamentu Portugalije Sergio Sousa Pinto izjavio je da će njegova zemlja podržati Kosovo u vezi sa liberalizacijom viznog režima i članstva u Evropskoj uniji.

Pinto je dodao da je budućnost Kosova u EU.

"Ovdje smo da pokažemo našu podršku. Podržaćemo Kosovo, jer imamo emotivnu vezu sa vama, veliki broj portugalskih snaga je prisutan na Kosovu. Podržaćemo vas za liberalizaciju viznog režima i članstvo u Evropskoj uniji. Budućnost Kosova je u Uniji i imaćete svu našu diplomatsku podršku“, rekao je Sergio Sousa Pinto na današnjoj konferenciji za novinare poslije sastanka sa kosovskim poslanicima, članovima skupštinskog Odbora za spoljne poslove.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova