Guverner CBK-a

Guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti kazao je da je Kosovo zabilježilo eknomski rast od samo tri odsto, što je duboki pad u odnosu na rast od 10,75 odsto u 2021. godini, pobijajući tako izjavu premijera Kosova Albina Kurtija o ekonomskom razvoju Kosova, prenosi Lajmi.

Mehmeti, ekonomski rast od tri odsto pripisuje trenutnoj situaciji na Kosovu, dodajući da visoka inflacija, koja je u avgustu iznosila 13,1 odsto, ima negativne posljedice.

„Promjene na globalnom nivou praćene su povećanjem inflacije, promjenom monetarne politike, usporavanjem svjetskog rasta zbog činjenice da je došlo do prekida lanca snabdjevanja i da je sve to uticalo na privrednu aktivnost u Srbiji, na Kosovu, ali i na globalnom nivou“, rekao je on.

Mehmeti je istakao da Kosovo pored robe uvozi i inflaciju.

„U julu smo imali ukupan uvoz roba i usluga negde oko 3,75 milijardi eura, dok smo 2,94 milijarde eura robe uvezli, zato uvozimo inflaciju“, naglasio je on.

Mehmeti je napomenuo da, iako Kosovo direktno ne uvozi pšenicu iz Ukrajine, činjenica da se 80-85 odsto uvoza i izvoza ostvaruje sa evropskim zemljama, ima indirektan efekat.

„Evropske zemlje su donekle pogođene jer uvoze oko 40 odsto pšenice iz Ukrajine, imaju i druge trgovinske odnose, a to indirektno utiče i na Kosovo“, rekao je on.

Što se tiče bankarskog sektora, Mehmeti je rekao da  je on dobro kapitalizovan i da, iako je došlo do povećanja procenta kamatne stope u Evropi, Kosovo to pokušava da izbjegne.

„Mi se kao Centralna banka trudimo, u okviru našeg zakonskog i ustavnog mandata, da ne dođe do povećanja kamata na kredite“, rekao je on dodajući da trenutna stopa kamate za kredit iznosi 6,1 odsto.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi