Ekonomska (ne)prerspektiva

Prema dvogodišnjem izvještaju Svjetske banke, Kosovo će ove godine zabilježiti privredni rast od 3,7 odsto, a naredne 3,9 odsto, što je prema riječima Vlade, veliki uspjeh, dok je po rečima opozicije propaganda, piše Albanian post.

Iako je Svjetska banka predvidjela ekonomski rast za Kosovo u 2024. i 2025. godini, takođe je upozorila na nastavak rizika slabe trgovine i investicija, koji su povezani sa kontinuiranim slabostima u globalnom rastu, kao i mogućnostima za povećanje geopolitičkih tenzija, emigracije, izborne neizvesnosti i stalna inflacija u regionu.

Demokratski savez Kosova nazvao je "propagandom" pokušaj pokreta Samoopredjeljenje da to projektuje kao nešto izvanredno, dodajući da će uprkos pozitivnoj putanji i dalje biti samo 3,7 odsto ili niže od prosjeka prije 10 godina.

“Biće samo 3,7 odsto, opet niže od prosjeka 10 godina prije njihovog dolaska na vlast ali dovoljno da se napravi propagandni materijal. Podsjećamo, ova vlada je obećala privredni rast od šest odsto. I umjesto da prihvate neuspjeh, upoređuju se sa regionom”, ocijenili su iz LDK.

U izvještaju Svjetske banke, prognoza rasta za Kosovo, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju za 2024. povećana je za 0,2 odsto u odnosu na prethodne izvještaje.

U posljednjem izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda se navodi da su vlasti na Kosovu podsjetile da tenzije na sjeveru, izostanak napretka u dijalogu kao i rast cijena robe, mogu ugroziti ekonomsku perspektivu.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post