Nema poklapanja

Dinamika i nivo ekonomskog razvoja na Kosovu ne poklapaju se sa najnovijim projekcijama Svjetske banke, ocenjuju stručnjaci za ekonomiju, piše Koha.

Ekonomisti su ocjenili da projekcije Svjetske banke, koje govore o ekonomskom rastu Kosova, ne govore mnogo o ekonomskom razvoju. Prema njihovim riječima, ekonomski razvoj je osporen padom kupovne moći i porastom siromaštva usled inflacije.

Ekonomista Edison Xhakurti kaže da rast od 3,7 odsto projektovan za ovu godinu i 3,9 odsto za sljedeću, nisu odlučujući za rast koji se dešava u stvarnosti.

Prema njegovim riječima, i ranije je ekonomski razvoj bio daleko iza privrednog rasta.

„Uprkos ovoj statistici kojom se možemo pohvaliti u razgovorima, ekonomski razvoj je osporen padom kupovne moći i povećanjem siromaštva usljed inflacije, daljim produbljivanjem trgovinskog deficita, smanjenjem stope nezaposlenosti više kao rezultat emigracije nego zapošljavanja, izostanka promjena u fiskalnoj politici i preko potrebnih prilagođavanja u finansijskom sistemu, itd. Dakle, pitanje ostaje isto: kako se razvijati iz ovog rasta“, rekao je Xhakurti.

Ekonomista Sejdi Rexhepi izjavio je da su potrošnja na potrošnju i privatne investicije bili pokretač razvoja proteklih godina aktuelne vlade, dok su nedostajale kapitalne investije.

Prema njegovim riječima, ako Vlada Kosova nastavi da “drži zatvoren novčanik”, ni ove godine neće biti velikog pomaka.

„Nedostaci koji su postojali u trošenju sredstava ove i prethodnih godina treba da se prevaziđu jer ako se tako nastavi to bi bio veliki hendikep i velika neodgovornost jer sredstva koja su osmišljena ostaju neiskorišćena i gube vrijednost, i društvo i ekonomija zemlje takođe gube“, rekao je Rexhepi.

Finansijska podrška dijaspore je jedan od faktora za koji se očekuje da će pomoći privrednom rastu Kosova, navodi se u izvještaju Svjetske banke.

Prema Rexhepijevim riječima, doznake i dalje predstavljaju pokretač ekonomskog razvoja naa Kosovu. On, međutim, kaže da je nedostatak spremnosti da se plate ujednače sa stopom inflacije prepreka dinamici privrednog rasta.

„Tako bismo imali mnogo bržu stopu ekonomskog rasta, svakako za nekoliko odsto, jer bi se u tom slučaju povećala i potrošnja i povjerenje u finansijsku stabilnost porodica“, naglasio je Rexhepi.

Izvještaj koji je objavila Svjetska banka stavio je Kosovo na prvo mjesto u regionu po ekonomskom rastu koji će postići. Nakon Kosova, najveći ekonomski rast na Zapadnom Balkanu za 2024. i 2025. godinu predviđa se u Crnoj Gori i Srbiji.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore