Upozorenje

Šef Sindikata Policije Kosova Imer Zeqiri upozorio je da će stupiti u štrajk, ukoliko njihovi zahtjevi za povećanje plata i uplaćivanje zdravstvenog osiguranja ne budu ispunjeni, prenosi Koha.

"Kao i svaki sindikat, ako nas natjeraju na sindikalnu akciju, mi ćemo to učiniti. Međutim, najavili smo dijalog Vladi Kosova. Moramo djelovati bez obzira na sve, ako ne sa razumevanjem onda sa sindikalnim akcijama“, rekao je Zeqiri.

Zeqiri je istakao da su policajci na Kosovu jedini u svijetu koji nemaju zdravstveno osiguranje, kao i da je prosječna starost policije najviša u regionu.

"Nedopustivo je da Vlada policajcima ne obezbjedi zdravstveno osiguranje. To je blizu četiri do pet miliona eura godišnje. Bila bi čast za policiju i izuzetna potreba, ali i čast za Vladu da obezbjedi zdravstveno osiguranje za policajce nakon 23 godine“, rekao je Zeqiri.

On je naglasio i da su nezadovoljni Zakonom o platama, pogotovo što njime nije preciziran koeficijent.

"Nezadovoljni smo nacrtom zakona koji je u javnoj raspravi, jer nije utvrđena vrijednost koeficijenta. Na primjer, nude nam nešto na tržištu, ali ne znamo cijenu toga. Mora se odrediti vrijednost koeficijenta. U svakom rangu mi smo dva koeficijenta manji od KBS. Uz dužno poštovanje prema KBS, mi smo glavni nosioci bezbjednosti", dodao je Zeqiri.

Predsjednik Sindikata policije je izjavio da su nezadovoljni i zbog toga što, nakon objavljivanja Zakona o platama u Službenom glasniku, on stupa na snagu tek nakon osam mjeseci.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore