Otišlo 100 pripadnika

Predsjednik Sindikata Policije Kosova Imer Zeqiri je u intervjuu za Ekonomiju onlajn rekao da se još nisu sastali sa ministrom unutrašnjih poslova Xhelalom Sveçlom da bi odredili koji od njihovih 14 zahtjeva Vlada Kosova može da ispuni u kratkom vremenu. Zeqiri je naveo da je prošle godine zbog lošeg materijalnog stanja iz policije otišlo 100 pripadnika, a da je u januaru deset službenika dalo otkaz.

Kako ističe, uprkos činjenici da su 20. decembra, nakon protesta Specijalnih jedinica Policije Kosova, zvaničnici sindikata održali sastanak sa ministrom Xhelalom Sveçlom i dikretorom Policije Gazmendom Hoxhom, na kome je dogovoreno da vlada odredi prioritete u ispunjavanju 14 sindikalnih zahtjeva policije, do danas nije bilo pomaka.

Zbog toga je Unija policijskih sindikata uputila novo pismu ministru, kako je naveo Zeqiri, da bi ga podsjetili na obavezu.

On je istakao da će insistirati da se ovaj sastanak održi i da se ispune njihovi zahtjevi.

“Ovaj sastanak još nije održan, ne znamo zašto nije održan, iako smo se obratili sa zahtjevom da podsjetimo ministra da se sastanemo. Očekujemo da ćemo uložiti žalbu pred Komisijom za predstavke i svakako čekamo da zakaže sastanak od strane ministra”, naveo je Zeqiri.

Kako ističe, prošle godine bilo je 100 dobrovoljnih otkaza iz službe, a u januaru ih je bilo deset.

Odgovarajući na pitanje da li je sa viznom liberalizacijom došlo i do većeg odliva policijskog osoblja, Zeqiri kaže da takav trend nije vidljiv.

“Međutim, ako zaista ostanemo u ovim uslovima i nijedan od ovih zahtjeva ne bude ispunjen ili zahtjevi ne počnu da se ispunjavaju, sumnjam da do sredine godine nećemo imati priliv ili ostavke više nego inače”, naveo je Zeqiri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online