Odbacio tvrdnje Asocijacije kosovskih opština

Ministar administracije lokalne samouprave Elbert Krasniqi odbacio je kritike Asocijacije kosovskih opština i opozicije da Vlada ugrožava kapitalna ulaganja u nedostatku budžeta, prenosi Lajmi.

Prema njegovim riječima, nema potrebe za revizijom budžeta, s obzirom na to da opštine i dalje imaju budžetski cirkular, iz kojeg mogu da investiraju.

"Opštine imaju prvi budžetski cirkular gdje imaju sve limite i gde su utvrđeni iznosi koje imaju pod administracijom. Drugi budžetski cirkular zapravo samo određuje kretanja unutar budžeta opština. Važno je da budemo u rokovima i do kraja septembra opštine treba da daju predloge za novi budžet", naglasio je Krasniqi.

Krasniqi je rekao da ne želi da se bavi kritikama Asocijacije, već ga više zanima posao koji Vlada radi na podršci opštinama, jer će sljedeće godine opštine imati povećanje budžeta za 15 odsto.

"Imaće preko 635 miliona eura više za kapitalne investicije u opštinama", dodao je Krasniqi.

Dodao je da je saradnja sa opštinama dobra, ali da uvijek ima prostora za poboljšanje.

"Naša je zakonska obaveza da koordiniramo sa opštinama. Odnosi su zdravi i naš interes je da podržimo opštine u demokratizaciji u duhu boljih usluga i mi to radimo sa programima u našem ministarstvu. Prvi put smo poslali nacrt zakona o lokalnoj samoupravi Skupštini Kosova, ali kao što znate, imamo problem sa duplim glasanjem zajednica, gdje Srpska lista nema volje da glasa za to", rekao je Krasniqi.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline