Bahatost na djelu!

Mejhide Demoli-Nimani iz Pokreta FOL optužila je Vladu Kurtija za nedostatak transparentnosti i aroganciju, pozivajući se na poteškoće sa kojima se civilno društvo susreće kada traži pristup dokumentima za praćenje Strateškog operativnog plana Vlade (PSO), prenosi Koha.

Prema njenim riječima, Vlada je iskoristila sve zakonske rokove da u prvih šest mjeseci ove godine odloži uvid u dokumentaciju za praćenje rada PSO i ističe da se to nije dešavalo u prethodnim vladama.

"Ovi dokumenti nisu objavljeni, čak ni nakon što smo podneli zahtjeve. Otprilike mjesec dana nakon naših zahtjeva, imali smo ovaj detaljan plan. To se može smatrati netransparentnošću. Bili smo prinuđeni da uložimo žalbu Agenciji za informacije i privatnost. To se nije dešavalo u prošlosti. Ali ne samo za ovaj plan. Postoje poteškoće u pristupu nizu dokumenata. Ovo se može smatrati kao bahatost moći", rekla je ona za KZV.

Demoli-Nimani je ministra pravde ocjenila kao najtransparentnijeg ministra u slučaju Strateškog operativnog plana, dok je kritikovala ministra odbrane koji nije odgovorio na upitnik.

"Ministarstvo odbrane nije vratilo odgovor na ovaj upitnik sa obrazloženjem da je službenik bolestan i da nije mogao da ga popuni. Ali ne postoji samo jedan službenik", dodala je ona.

Ona je istakla da je Vlada imala veoma ambiciozan plan za prvih šest mjeseci ove godine, što je, prema njenim riječima, rezultat "neiskustva u upravljanju".

Navela je da je Vlada od 2.063 aktivnosti planiranih za period januar-jun 2022. godine sprovela samo 983.
 
Izvor: Koha ditore/Kosovoonline