Potreba za razgovorom

Predsjednik Odbora za bezbednost Skupštine Kosova Beke Berisha izjavio je da je bezbjednost Kosova važna posljednjih dana, i istakao potrebu da se razgovara o parlamentarnoj diplomatiji u oblasti bezbjednosti, prenosi Lajmi.

"Bezbjednost je među najvažnijim stvarima ovih dana, trenutno, na Kosovu. Znate u kakvoj smo situaciji na prvoj liniji fronta. To bi kao ideja trbalo da bude odobrena konsenzusom. To se ne radi jednoglasno", rekao je Berisha na sjednici Odbora na kojoj se razmatrala Bezbjednosna strategija.

Poslanik Samoopredjeljenja Enver Dugoli se nije složio sa ovim, rekavši da parlamentarnom diplomatijom u oblasti bezbjednosti ne može da se bavi Odbor za bezbjednosna pitanja i da Odbor ne treba da se bavi spoljnom politikom.

"To nisu pitanja kojima se bavi naš odbor. Time se bavi Ministarstvo spoljnih poslova, Odbor za spoljne poslove, on je pozvan da se bavi pitanjima spoljnih poslova, uključujući bezbjednost, kulturu, sport, ekonomiju. Mi se bavimo bezbjednosnim pitanjima i nemamo pravo da se miješamo i preuzimamo primat ovih pitanja, jer je to drugi Odbor. Ne možemo da zovemo ambasadore", rekao je Dugoli.

Poslanik Samoopredjeljenja Shqip Selimi se složio sa prijedlogom Berishe kao i poslanik PDK Rashit Qalaj.

Kako se navodi, nakon te kratke rasprave sjednica Odbora je zatvorena za javnost.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline