Poslanik AAK-a

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Bek Berisha u razgovoru za Radio 1, apostrofirao je lidere PDK Memlija Krasniqija i LDK Lumira Abdixhikua kao najodgovornije zbog nejedinstva opozicije, ocjenjujući da ga ne bi iznenadilo da su sa Albinom Kurtijem postigli dogovor da dobije još jedan premijerski mandat.

Berisha je za Abdixhikua rekao da sanja “neke snove sa novim putem”, a da ankete pokazuju gdje je trenutno LDK.

On je izrazio sumnju da su ovakvim odnosom prema vlasti, lideri PDK i LDK postigli dogovor da vlada Albina Kurtija dobije još jedan mandat.

"Govore da je ova vlast nanela mnogo zla Kosovu i mi se slažemo sa tim, ali u nedostatku akcije za opozicioni front, oni žele ovoj vladi, ovom Albinu da ostave još jedan mandat. Dakle, oni ne razumeju da nam je potreban jedinstven fron da bismo Albina poslali kući. Ne znam, možda imaju dogovor da ostanu samo onoliko koliko treba Albinu, a onda da sarađuju sa nama u narednom mandantu. U međuvremenu, samo Haradinaj može nešto da uradi", kazao je Berisha.

Odgovarajući na optužbe na račun prošlih vlada, Berisha kaže da je Alijansa za budućnost Kosova na vlasti bila samo dvije godine.

"Rješavanje greški iz prošlosti", tvrdi Berisha, "pripada PDK i LDK".

“Uvijek podsećam da je Alijansa za budućnost kosova na vlasti bila Savez na vlasti tek dvije godine nakon rata. Svi ti loši porezi koji se pominju da su na Kosovu urađeni u prošlosti, Lumir i Memli znaju da su to oni, odnosno da su ih uradile njihove stranke”, naveo je Berisha i dodao da podjele u opoziciji najviše odgovaraju Kurtiju.

Bivši premijer Ramush Haradinaj i predsjednik Alijanse za budućnost Kosova prije nekoliko dana potpisao je koaliciju sa Socijaldemokratskom inicijativom Fatmira Limaja, ostavljajući otvorenu mogućnost saradnje za proširenje koalicije sa drugim strankama.

Izvor: Kosovo Online/Radio 1