Sastanak sa Blinkenom

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani zahvalila je sekretaru SAD Antonyju Blinkenu na sastanku i poručila da je narod Kosova zahvalan na kontinuiranom doprinosu Amerike.

"Dozvolite mi da vam zahvalim u ime naroda Kosova, čije je živote Amerika spasila. Naše partnerstvo je egzistencijalno kroz našu historiju i tako i dalje ostaje", kazala je Osmanijeva koja se, zajedno sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, sastala sa Blinkenom u State Departmentu.   

Ona je poručila da je partnerstvo Kosova sa SAD ne samo neophodno, već je i bilo suštinsko za postizanje slobode.

"Danas, Kosovo je demokratija u razvoju. Ovo pokazuje šta demokratski svijet, predvođen SAD može postići kada se suoči s tiranijom. Kao što ste stali uz nas, danas ste uz Ukrajinu. Narod Kosova takođe stoji uz Ukrajinu, što smo pokazali odobravanjem sankcija istog dana kada su to učinile SAD i EU, a takođe smo pozvali sve države regiona da učine isto", poručila je ona.

Osmanijeva je navela da 23 godine nakon "oslobođenja Kosova", pripadnici kosovskih snaga, služe rame uz rame sa američkim vojnicima u mirovnim misijama širom svijeta.

"Za to, kao i za mnogo više, želim da vam zahvalim. Nezavisno i slobodno Kosovo je realnost, koju ste vi kreirali. Radićemo, ruku pod ruku, svaki dan zajedno sa SAD, sve dok se ne uvjerimo da je ta realnost ojačana, da je ojačana međunarodna pozicija Kosova i da idemo napred ka zasluženom mjestu u evroatlanskoj zajednici", poručila je Osmani.     

Izvor: Kosovo Online