Portparol KEDS-a

Portparol Kosovske kompanije za distribuciju električne energije (KEDS) Viktor Buzhala rekao je da su cijene struje na berzi četiri puta veće u odnosu na isti period 2021. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Prošle godine, tokom ljetnje sezone, cijena megavata struje je bila oko 100 eura. Do kraja godine je išla na 600 eura po megavatu. Trenutno je 400 eura po megavatu", rekao je Buzhala za RSE.

Potrebe za električnom energijom Kosova premašuju proizvodne kapacitete, posebno tokom zime. Kosovo ima kapacitet da proizvede oko 800 megavata na sat, dok njegove potrebe u zimskim danima dostižu i do 1.300 megavata na sat, pa tu razliku obično uvozi iz inostranstva.

Prema Kancelariji za regulisanje električne energije, Kosovo je prošle godine uvezlo 1.311.461 megavata električne energije.

Uprkos pomoći uvozu, građani su se često suočavali sa nestankom struje, posebno u decembru, za šta su energetski stručnjaci okrivili organe koji donose odluke, navodeći da nemaju strategiju.

Buzhala kaže da se KEDS priprema za zimu i da rade reviziju mreže.

"Radimo reviziju mreže i zamenu opreme koja možda nije u dobrom stanju", kaže on, pozivajući građane Kosova da pokušaju da uštede što više struje.

Portparol KEK-a Skender Bucolli kaže da se trenutno remontuju proizvodne jedinice termoelektrana Kosovo A i Kosovo B, koje se nalaze u Obiliću, proizvode oko 500 megavata električne energije na sat, što je mnogo manje od zahtjeva za potrošnjom. Jedan od razloga nedovoljne proizvodnje je njihova višedecenijska starost.

Bucolli kaže da KEK za sada nudi viškove električne energije Energetskoj korporaciji Albanije, koja će joj biti vraćena na zimu, kada se potrebe Kosova povećaju.

Predstavnici opozicije, s druge strane, kritikuju Vladu da "stoji skrštenih ruku".

"Nemamo nikakve administrativne, organizacione, pravne ili finansijske korake da nađemo rješenje za zimski period. Naprotiv, imamo nemar i nerad", rekao je poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Shala.

Prema njegovim riječima, Vlada Kosova treba da ima plan kako da poveća proizvodne kapacitete električne energije, takođe koristeći alternativnu energiju. Shala upozorava da će potrošnja električne energije tokom ovogodišnje zimske sezone još više porasti, pošto su poskupela i druga goriva, koja se koriste za grejanje građana.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, čvrsta goriva, poput ogrijeva ili peleta, u junu su porasla za blizu 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Trenutno se oko 94 odsto električne energije na Kosovu proizvodi sagorijevanjem uglja, dok oko šest odsto iz alternativnih izvora, kao što su hidroelektrane, vetroelektrane i solarni paneli.

Ministarka ekonomije Kosova Artane Rizvanolli objavila je prije nedjelju dana Nacrt energetske strategije za period 2022-2031, koji predviđa povećanje kapaciteta za proizvodnju obnovljive energije, čiji je cilj da se poslije 10 godina 35 odsto električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora.

Kancelarija regulatora energetike na Kosovu je 8. februara odobrila skuplje tarife za električnu energiju, za koje je rečeno da će važiti do 31. marta 2023. godine.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net