Udar na džep građana

Prema oduci odbora Regulatornog ureda za energetiku, od juče građani Kosova električnu energiju plaćaju 15 odsto više, a stručnjaci upozoravaju da će to uticati i na porast cijena ostalih proizvoda, prenosi Reporteri.

Izvršna direktorka Privredne komore Kosova Zhana Beqiri ocjenila je da je odluka o poskupljenju električne energije pogrešna i zatražila od Vlade podršku lokalnim preduzećima i proizvođačima.

"Povećanje cijene struje od 15 odsto vidimo kao veoma problematično, jer je to veliko povećanje za vrlo kratko vrijeme i kao takvo će mnogo oštetiti poslovanje. Uticaće na povećanje cijena svih proizvoda na Kosovu", naglasila je Beqiri.

Nove tarife električne energije važiće do 31. marta 2024. godine.

“Potrošačima koji imaju potrošnju u domaćinstvu do 300 kilovata, mjesečni račun će se povećati za 2,40 eura. Za potrošače do 450 kilovata struje, mjesečno povećanje će iznositi 4,20 eura. Za potrošače koji potroše do 600 kilovata mjesečno povećanje će biti do pet eura, dok će za potrošače koji potroše do 800 kilovata mjesečno povećanje iznositi 7,23 eura", navodi se u odluci Regulatornog ureda za energetiku.

Kao razlog za povećanje tarifa električne nergije, navodeni su stabilno snabdjevanje električnom energijom i visoki troškovi uvoza.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri