Vlada da reaguje

Viši istraživač Instituta za razvojnu politiku (INDEP) Dardan Abazi naglašava da velika poskupljenja pogađaju građane, ali i da na tržištu postoji zloupotreba prava potrošača, prenosi Ekonomija onlajn.

"Smatram da je povećanje cijena trenutno izuzetno pogodilo potrošače na Kosovu, ali ne postoji samo poskupljenje već i zloupotreba prava potrošača. Vlada Kosova bi trebalo da zaštititi potrošače kroz institucionalne mehanizme i da preduze sve da antimonopolska vlast postane funkcionalna", kazao je Abazi.

Nerijetko dolazi do prekršaja u radnjama, kako napominje, jer su cijene prozvoda veće na blagajni nego na policama.

"Građani ne mogu ni da predvide poskupljenje niti da zaštite svoja prava. Cijene proizvoda su veće na blagajnama nego na policama, javljaju se i poteškoće u pogledu kvaliteta proizvoda, bezbjednosti. Ima i prekršaja u vezi sa ugovorima, vraćanjem proizvoda“, dodao je on.

Što se tiče subvencija koje je Vlada dodjelila građanima, Abazi smatra da je to nestabilna politika koja ne povećava blagostanje građana.

"Subvencionisanje direktnim plaćanjem je neodrživa politika. Možemo da potrošimo milione na tržištu Kosova, ali ako ne zaštitimo potrošače institucionalnim instrumentima, onda ćemo samo dodatno obogatiti velike trgovce, ali nećemo povećati blagostanje građana i nećemo zaštititi ekonomske interese potrošača", kazao je on.

Povodom 100 miliona eura koju je Vlada Kosovo izdvojila za pomoć građanima Abazi kaže da građani nisu pravedno tretirani prilikom dodjele pomoći.

Abazi kaže da se hitno kao kratkoročna mjera sprovede paket podrške energetskoj efikasnosti i da bi trebalo da bude ukinuta mogućnost da Regulatorna kancelarija za energetiku samostalno odlučuju o cijenama električne energije.

"Uvođenjem programa efikasnosti kojim bi se preduzele mjere za izolaciju kuća, za promjenu opreme, za zamjenu kotlova građana za grijanje u zimskim mjesecima pala potrošnja. Ovo je jedina kratkoročna mjera koja ima efekta.Tamo je, kao što znate, tokom krize došlo do propusta, tako da nemamo iste kvarove koje smo imali proteklih mjeseci", zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online