Dok se ne izvrši dekarbonizacija

Istraživač u Institutu za razvojnu politiku (INDEP) Dardan Abazi ističe da bi sa američkim gasom Kosovo imalo lakšu energetsku tranziciju dok se ne izvrši dekarbonizacija, prenosi Kosovo press.

Prema njegovim riječima, energetskom sektoru su potrebne investicije i ako Vlada odbije takav projekat u okviru Milenijumskih razvojnih ciljeva SAD, trebalo bi da pokaže opciju koja se pokazala jeftinijom u odnosu na odbijenu opciju.

„Smatramo da treba učiniti punu transparentnost procesa. Ministar mora dati mogućnosti koje su se prema vladi pokazale jeftinijim od američkog gasa ... U ovom slučaju to nismo vidjeli od ministarke Rizvanolli. Bilo je samo jedno odbijanje ovog projekta u kojem se navodi da je veoma skup, ali ne znamo koja je cijena, koliki bi bili troškovi koje bismo pokrili, koliko bi se to odrazilo na tarife ili ne, i procjene koje je vlada imala prilikom odbijanja treba otkriti javno zajedno sa alternativom sa kojom će se naš energetski sektor razvijati do potpune tranzicije i dekarbonizacije do 2050 godine“, kaže on.

Abazi naglašava da nije bilo potrebe da se daju konotacije poput one po kojoj ovaj gas dolazi iz Rusije.

On ocjenjuje da bi kroz ovaj projekat Kosovo imalo lakšu energetsku tranziciju, sve do potpunog zatvaranja elektrana na lignit i prelaska na sistem zelene energije.

„Znamo jedno, da za ovaj projekat nije bila potpuna transparentnost, da nema alternative koju je Vlada najavila i zbog koje će se angažovati na njegovoj realizaciji, i kao takvi smo došli do odbijanja projekta koji je, međutim, barem u teoriji imao potencijal da pomogne procesu energetske tranzicije za Kosovo, da bude prelazno gorivo u procesu dekarbonizacije, sve do potpunog zatvaranja naših elektrana na lignit i tranzicije u sistem gdje bi zelena energija, pametni sistem i energetska integracija Kosova bili glavne opcije ili bi bile osnova cjelokupnog energetskog sistema Kosova“, kaže Abazi.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press