Mišljenje ekonomista

Ekonomisti smatraju da je potrebno hitno povećanje minimalne zarade, zbog poskupljenja proizvoda, a istraživač u Institutu za razvojnu politiku (INDEP) Dardan Abazi rekao je da je veoma zabrinjavajući ne samo brz rast cijena, već i pristup Vlade Kosova zahtjevima potrošača i najugroženijih kategorija u društvu, prenosi Reporteri.

Abazi navodi da je nagli rast cijena za tako kratko vrijeme problem za mnoge prodice na Kosovu pogotovo pred zimu i veću potrošnju električne energije i drugih proizvoda.

Prema riječima Abazija, jedna od mogućih opcija trebalo bi da bude povećanje minimalne zarade.

"Ovu odluku treba dobro sagledati u smislu makroekonomske analize. Ne možemo da imamo povećanje minimalne zarade kao odgovor na privremene krize, to mora biti mjera koja je dobro analizirana, jer je to nepovratna odluka", kaže Abazi.

Smatra da bi Vlada trebalo da donese i niz drugih mjera, nove strategije i da uzme u obzir aspekt zaštite potrošača.

"Veoma je važno da Vlada izađe sa paketom mjera u sektoru energetike, da se osnuje fond za ugrožene potrošače, da se sprovede kampanja za podizanje svijesti potrošača i da postoji program ulaganja u energetsku efikasnost. Privremeno smanjenje akcize na naftu uticaće na smanjenje cijene nafte", naveo je Abazi.

On je izrazio očekivanje da će kriza biti ublažena u narednim mjesecima.

Ekonomista Erton Bega naveo je da je minimalna zarada veoma niska, te da nije bilo promjene više od decenije.

"Prije svega, minimalna zarada je veoma niska i nije se mijenjala više od decenije. Vlada je prije dolaska na vlast obećala da će povećati minimalnu zaradu i vrijeme je da se ona poveća zbog svih ekonomskih okolnosti i uzimajući u obzir inflaciju", rekao je Bega.

Naveo je da su poskupljenja posljedica rasta cijena na svjetskom tržištu, a da bi Vlada trebalo više da vodi računa o ugroženim grupama stanovništva.

"Vlada ne treba da brine samo o radnicima koji su pogođeni državnim budžetom, već treba da razmišlja o cjelokupnoj populaciji, a posebno o onim grupama društva čija plata ne može da pokrije ni četvrtinu potrošačke korpe", rekao je Begu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri